Kartacze

Ocena:

4.36 (211)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 1 godzina Gotowanie: 30 minut Porcja: 600 kcal Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • łyżka posiekanej natki
  • olej
  • sól, pieprz

Kartacze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ 1/3 ziemniaków wyszorować, ugotować w mundurkach. Resztę ziemniaków obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki obrać, zemleć w maszynce, dokładnie wymieszać ze startymi na jednolitą masę. Oprószyć solą.
  • ■ Cebule obrać, jedną posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mielone mięso, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i kilka łyżek wody, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, chwilę podsmażyć.
  • ■ Z ciasta ziemniaczanego lepić placki centymentrowej grubości i o średnicy ok. 8 cm. Na każdym ułożyć 2 łyżeczki farszu mięsnego. Zlepić, formując owalne kartacze.
  • ■ Kartacze wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku, gotować około 30 minut. Odcedzić.
  • ■ Dwie cebule pokroić w krążki, podsmażyć na oleju. Wymieszać z kartaczami, udekorować natką.

Porady

Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne