Przygotowanie: 1 godzina Gotowanie: 30 minut Porcja: 600 kcal Składniki na 6 porcji
Składniki:
2 kg ziemniaków
30 dag mielonego mięsa z indyka
łyżka koncentratu pomidorowego
3 cebule
łyżka posiekanej natki
olej
sól, pieprz
Kartacze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ 1/3 ziemniaków wyszorować, ugotować w mundurkach. Resztę ziemniaków obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki obrać, zemleć w maszynce, dokładnie wymieszać ze startymi na jednolitą masę. Oprószyć solą.
■ Cebule obrać, jedną posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mielone mięso, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i kilka łyżek wody, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, chwilę podsmażyć.
■ Z ciasta ziemniaczanego lepić placki centymentrowej grubości i o średnicy ok. 8 cm. Na każdym ułożyć 2 łyżeczki farszu mięsnego. Zlepić, formując owalne kartacze.
■ Kartacze wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku, gotować około 30 minut. Odcedzić.
■ Dwie cebule pokroić w krążki, podsmażyć na oleju. Wymieszać z kartaczami, udekorować natką.