Ciasto drożdżowe bardzo często gości na naszych stołach. Jest wyjątkowo smaczne i może być przyrządzone na różne sposoby. Podaje się je więc od święta, ale też na co dzień, np. w postaci pizzy, pączków, chleba czy bułeczek drożdżowych. Największym utrapieniem tego wypieku jest jednak długi czas jego wyrabiania. Czy da się go skrócić? Okazuje się, że tak i to nawet o połowę.

Jak łatwo skrócić czas wyrośnięcia ciasta drożdżowego?

Trik, żeby przyspieszyć wyrośnięcie ciasta drożdżowego, jest naprawdę bardzo prosty. Będziecie potrzebować do niego reklamówki foliowej i tłuszczu. Dzięki temu zapomnicie o przygotowywaniu ciasta drożdżowego wieczór wcześniej.

Wystarczy, że wyrobione ciasto przełożycie do reklamówki foliowej, którą wysmarujecie wcześniej tłuszczem – olejem lub oliwą. Całość zwiążcie i włóżcie do garnka lub naczynia wypełnionego ciepłą wodą (powinna mieć ok. 35-40 stopni Celsjusza). Ciasto wyrośnie w ciągu ok. 40 minut.

Inne sposoby na szybsze wyrośnięcie ciasta

Jeżeli nie macie w domu reklamówki foliowej – możecie skorzystać z innych trików na to, by wasze ciasto wyrosło w tempie błyskawicznym. Jeden z nich polega na włożeniu naczynia z ciastem do piekarnika. Najpierw rozgrzejcie go do ok. 30 stopni Celsjusza, a następnie umieśćcie garnek z masą na najwyższej półce. Poczekajcie ok. 30 minut, a ciasto będzie gotowe.

Żeby ułatwić wyrastanie ciasta – przygotujcie je z ciepłych składników. Delikatnie podgrzejcie mleko, rozpuśćcie masło, a jajka i mąkę wyjmijcie odpowiednio wcześnie z lodówki.