Święta Hildegarda z Bingen była benedyktyńską mniszką, która zajmowała się kwestiami wpływu żywienia na zdrowie. Zostawiła po sobie wiele ksiąg z poradami i cennymi przepisami, a jednym z najpopularniejszych do dziś jest tak zwany "miód św. Hildegardy", czyli mus gruszkowo-ziołowy. Nazywa się go również złotem św. Hildegardy i to nie bez powodu, bo ma on w sobie tyle skutecznych składników, że jest on dla naszych organizmów cenniejszy niż złoto. Zobaczcie, z czego składa się ta wyjątkowa mieszanka i jakie ma działanie, a od razu zapragniecie przygotować ją we własnych kuchniach. 

Jakie właściwości ma miód św. Hildegardy?

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • działa przeciwgrzybiczo,
  • usuwa stany zapalne,
  • pobudza krążenie,
  • wspiera pracę wątroby,
  • poprawia trawienie,
  • usuwa niestrawione resztki z przewodu pokarmowego,
  • regeneruje jelita,
  • wzmacnia serce,
  • pomaga na migreny.

Jak zrobić mus gruszkowo-ziołowy św. Hildegardy?

Jak sama nazwa wskazuje, bazą będą tutaj świeże, dojrzałe gruszki i miód, ale do nich niezbędny jest zestaw 3 ziół, takich jak wszewłoga górska, galgant i cząber. O ile cząber większość z nas kojarzy, przynajmniej ze słyszenia, to pozostałe dwa składniki raczej nic nam nie mówią, a to wielka szkoda, bo są genialnymi skarbami natury.

Pierwsze zioło, czyli wszewłoga górska to naturalny sposób na oczyszczenie jelit i usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei galgant, zwany też dzikim kardamonem, świetnie wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Dodatkowym walorem jest niewątpliwie jego smak, który nieco przypomina imbir. A wracając do cząbru, oprócz wyrazistego smaku i aromatu ma on też cenne właściwości rozgrzewające i oczyszczające. Takie trio łączy więc w sobie mnóstwo dobrego i to właśnie dzięki niemu mus gruszkowy św. Hildegardy działa tak dobrze. 

Prosty przepis na złoto Hildegardy znaleźliśmy na instagramowym profilu @bukolika_skrawek_mojego_nieba/. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników, proces przygotowania krok po kroku oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać pożądaną konsystencję i właściwy kolor gotowego musu. 

Przepis na mus gruszkowy św. Hildegardy

Składniki:

  • 8 średniej wielości gruszek,
  • 8 łyżek miodu,
  • 15 g cząbru ogrodowego,
  • 22 g korzenia lukrecji,
  • 28 g korzenia galgantu,
  • 35 g wszewłogi górskiej.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i wykrójcie z nich gniazda nasienne.
  2. Tak przygotowane owoce gotujcie w wodzie, a gdy już zmiękną, odlejcie płyn i zblendujcie gruszki na gładki mus.
  3. Miód podgrzejcie i zdejmijcie z niego pianę, a następnie dodajcie go do musu gruszkowego.
  4. Wszystkie zioła rozetrzyjcie w moździerzu na drobny proszek i również dodajcie go do gruszek. 
  5. Całość dokładnie wymieszajcie i przełóżcie gotowy mus gruszkowy do czystych, wyparzonych słoiczków. 
  6. Szczelnie zamknięte słoiki przechowujcie w lodówce. 

Źródło: Instagram.com/bukolika_skrawek_mojego_nieba/

Miód św. Hildegardy - stosowanie

Gotowy mus gruszkowy można jeść wprost ze słoiczka lub dodawać do owsianki czy nawet rozpuszczać w wodzie i pić. Ważne jest jednak odpowiednie dawkowanie. Miód św. Hildegardy zawsze stosuje się według zasady 1:2:3, czyli po śniadaniu jemy jedną łyżeczkę, po obiedzie dwie, a po kolacji aż trzy. Taką kurację można jednak przeprowadzać raz na dwa lata lub maksymalnie raz w roku. Pamiętajcie jednak, że zanim się na nią zdecydujecie, warto skonsultować się najpierw a lekarzem.