Święta Hildegarda z Bingen była benedyktyńską mniszką, która zajmowała się kwestiami wpływu żywienia na zdrowie. Zostawiła po sobie wiele ksiąg z poradami i cennymi przepisami, a jednym z najpopularniejszych do dziś jest tak zwany "miód św. Hildegardy", czyli mus gruszkowo-ziołowy. Nazywa się go również złotem św. Hildegardy i to nie bez powodu, bo ma on w sobie tyle skutecznych składników, że jest on dla naszych organizmów cenniejszy niż złoto. Zobaczcie, z czego składa się ta wyjątkowa mieszanka i jakie ma działanie, a od razu zapragniecie przygotować ją we własnych kuchniach.
Jakie właściwości ma miód św. Hildegardy?
- oczyszcza organizm z toksyn,
- działa przeciwgrzybiczo,
- usuwa stany zapalne,
- pobudza krążenie,
- wspiera pracę wątroby,
- poprawia trawienie,
- usuwa niestrawione resztki z przewodu pokarmowego,
- regeneruje jelita,
- wzmacnia serce,
- pomaga na migreny.
Jak zrobić mus gruszkowo-ziołowy św. Hildegardy?
Jak sama nazwa wskazuje, bazą będą tutaj świeże, dojrzałe gruszki i miód, ale do nich niezbędny jest zestaw 3 ziół, takich jak wszewłoga górska, galgant i cząber. O ile cząber większość z nas kojarzy, przynajmniej ze słyszenia, to pozostałe dwa składniki raczej nic nam nie mówią, a to wielka szkoda, bo są genialnymi skarbami natury.
Pierwsze zioło, czyli wszewłoga górska to naturalny sposób na oczyszczenie jelit i usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei galgant, zwany też dzikim kardamonem, świetnie wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Dodatkowym walorem jest niewątpliwie jego smak, który nieco przypomina imbir. A wracając do cząbru, oprócz wyrazistego smaku i aromatu ma on też cenne właściwości rozgrzewające i oczyszczające. Takie trio łączy więc w sobie mnóstwo dobrego i to właśnie dzięki niemu mus gruszkowy św. Hildegardy działa tak dobrze.
Prosty przepis na złoto Hildegardy znaleźliśmy na instagramowym profilu @bukolika_skrawek_mojego_nieba/. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników, proces przygotowania krok po kroku oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać pożądaną konsystencję i właściwy kolor gotowego musu.
Przepis na mus gruszkowy św. Hildegardy
Składniki:
- 8 średniej wielości gruszek,
- 8 łyżek miodu,
- 15 g cząbru ogrodowego,
- 22 g korzenia lukrecji,
- 28 g korzenia galgantu,
- 35 g wszewłogi górskiej.
Przygotowanie:
- Gruszki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i wykrójcie z nich gniazda nasienne.
- Tak przygotowane owoce gotujcie w wodzie, a gdy już zmiękną, odlejcie płyn i zblendujcie gruszki na gładki mus.
- Miód podgrzejcie i zdejmijcie z niego pianę, a następnie dodajcie go do musu gruszkowego.
- Wszystkie zioła rozetrzyjcie w moździerzu na drobny proszek i również dodajcie go do gruszek.
- Całość dokładnie wymieszajcie i przełóżcie gotowy mus gruszkowy do czystych, wyparzonych słoiczków.
- Szczelnie zamknięte słoiki przechowujcie w lodówce.
Źródło: Instagram.com/bukolika_skrawek_mojego_nieba/
Miód św. Hildegardy - stosowanie
Gotowy mus gruszkowy można jeść wprost ze słoiczka lub dodawać do owsianki czy nawet rozpuszczać w wodzie i pić. Ważne jest jednak odpowiednie dawkowanie. Miód św. Hildegardy zawsze stosuje się według zasady 1:2:3, czyli po śniadaniu jemy jedną łyżeczkę, po obiedzie dwie, a po kolacji aż trzy. Taką kurację można jednak przeprowadzać raz na dwa lata lub maksymalnie raz w roku. Pamiętajcie jednak, że zanim się na nią zdecydujecie, warto skonsultować się najpierw a lekarzem.

















