W sieci co roku, szczególnie przed świętami, mnożą się przeróżne przepisy na schab. Jednymi z najpopularniejszych receptur są schab gotowany w mleku, majonezie czy sosie sojowym, jednak i bez tych specjalnych dodatków możecie uzyskać przepyszne i soczyste mięso. Zobaczcie prostą i skuteczną technikę gotowania w rękawie, a nie wrócicie już do żadnego innego przepisu.

Jak ugotować schab, żeby był soczysty i miękki?

Aby gotowany schab wyszedł pełen smaku i nie był suchy, wystarczy tylko podzielić proces przygotowania na 2 części, czyli najpierw natrzeć mięso przyprawami, zapakować w rękaw do pieczenia i odstawić do lodówki na całą dobę, a dopiero kolejnego dnia go gotować. Sama obróbka jest natomiast banalnie prosta, gdyż zapakowane mięso w rękawie wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 60 minut

Jakie przyprawy do gotowania schabu będą niezbędne? Obowiązkowy zestaw to sól, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek, ale przyda się też słodka i/lub ostra mielona papryka oraz ulubione zioła, takie jak majeranek czy tymianek. Niezależnie od tego, jaki zestaw przypraw wybierzecie, najważniejsze jest, aby bardzo dokładnie natrzeć nimi surowy schab z każdej strony, a potem zapakować całość w rękaw do pieczenia i mocno związać końce. 

Ten prosty i skuteczny sposób pochodzi z Instagramowego profilu @/kulinarne_przygody_gatity. Zobaczcie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.

Przepis na gotowany schab z rękawa

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 szt. ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku.

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy z wyjątkiem liści laurowych i ziela angielskiego mieszamy w miseczce, a następnie wysypujemy na schab. Taką mieszanką porządnie nacieramy mięsa z każdej strony, a następnie pakujemy je do rękawa. Teraz układamy na górze liście laurowe, dorzucamy do środka ziele angielskie i szczelnie zamykamy rękaw, mocno związując końce. 

Tak przygotowany schab w worku wstawiamy do naczynia żaroodpornego i chowamy do lodówki na 24 godziny. Dopiero po tym czasie przekładamy mięso w worku do dużego garnka, zalewamy całość wodą i gotujemy przez około 1 godzinę od momentu zagotowania. Gotowy gotowany schab z worka odstawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy kroimy oraz podajemy na stół. 

Źródło: Instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/