Nawet jeden gorzki ogórek może skutecznie zepsuć smak całej miski mizerii, dlatego warto stosować pewne triki, które zabezpieczą warzywa przed goryczką. Zobaczcie aż 2 sprytne sposoby na pozbycie się nieprzyjemnego posmaku z ogórków, a już nigdy nie skrzywicie się przy żadnym kęsie. To genialne w swojej prostocie.

Dlaczego ogórki po zerwaniu są gorzkie?

Gorzkie ogórki zdarzają się dość często, ale mało kto zastanawia się, skąd bierze się ten nieprzyjemny smak w warzywie. Okazuje się jednak, że jest kilka przyczyn tego zjawiska:

  • gwałtowne zmiany temperatur w ciągu dnia i nocy,
  • zbyt gęste sadzenie ogórków,
  • za mało nawożona gleba,
  • zbyt rzadkie nawadnianie lub podlewanie zbyt zimną wodą,
  • za duże nasłonecznienie,
  • obecność szkodników,
  • różnego rodzaju choroby rośliny. 

Co zrobić jak ogórki są gorzkie? 2 sprytne sposoby

Za goryczkę w ogórkach odpowiada kaburbitacyna, czyli substancja chroniąca rośliny z rodziny dyniowatych przed owadami i niekorzystnymi warunkami. Koncentruje się ona głównie w skórce oraz w ciemniejszej końcówce warzywa, ale można ją łatwo usunąć i to na kilka sposobów. Pierwsza metoda polega po prostu na moczeniu warzyw. Najpierw musimy więc dokładnie umyć ogórki, a następnie zalać je zimną wodą i odstawić na około 7 godzin, w międzyczasie 1-2 razy wymieniając wodę na świeżą. Ta metoda jest więc banalnie prosta, jednak zajmuje trochę czasu.

Z kolei drugi sposób jest znacznie szybszy, ale składa się z dwóch etapów. Najpierw należy odciąć obie końcówki ogórka, przekroić go wzdłuż, a następnie pocierać obie części aż zacznie tworzyć się biała piana. Następnie musimy dokładnie wypłukać ogórki pod bieżącą wodą, nasolić je i odstawić na około 20-30 minut. Po tym czasie musimy już tylko odlać powstały sok, a ogórki będą smaczne i bez odrobiny goryczki. 

Jak obierać ogórka, żeby nie był gorzki?

Nie każdy też wie, że goryczka w ogórkach może wynikać z nieprawidłowego ich obierania. Należy więc pamiętać, żeby zawsze obierać ogórki od strony jaśniejszej końcówki. Jak wspominaliśmy wyżej, goryczka gromadzi się głównie w ciemnej końcówce, dlatego zaczynając obieranie od drugiej strony, nie rozprowadzamy goryczki po całym warzywie.