Lubicie smak gołąbków, ale rzadko je przygotowujecie ze względu na długi czas pichcenia w kuchni? Ten przepis zmieni wasze życia. Gołąbki poznańskie nie tylko smakują genialnie, ale dodatkowo są 2x prostsze i szybsze do zrobienia. Zobaczcie, jak zrobić ten przepis, a zagości on na stałe w waszym obiadowym menu dla całej rodziny.

Gołąbki po poznańsku - szybszy sposób na pyszny obiad

Gołąbki poznańskie to nic innego jak gołąbki bez zawijania, przypominające kształtem zwykłe kotlety mielone. Ten przepis to prawdziwy hit, gdyż robi się je o niebo łatwiej i szybciej, a do tego wielu osobom smakują nawet bardziej niż te z klasycznego przepisu. W tym przypadku wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i uformować z nich niewielkie kotleciki, a potem obsmażyć je na patelni i wrzucić do sosu pomidorowego. 

 

Choć przepis na gołąbki po poznańsku jest banalnie prosty, trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Po pierwsze zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tu kapusta włoska, która szybko mięknie i dzięki temu nie wymaga długiego gotowania. Po drugie, do środka możemy użyć nie tylko ugotowanego ryżu, ale też kaszy manny, która równie dobrze się tu komponuje i nadaje pożądaną konsystencję. Po trzecie, lepiej formować mniejsze lub średniej wielkości kotlety, bo takie znacznie łatwiej się obsmażą z każdej strony, a potem szybciej uduszą się w sobie. 

Gołąbki po poznańsku - przepis

Składniki:

  • pół kapusty włoskiej
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 300 g gotowanego ryżu
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kapustę włoską drobno szatkujemy i gotujemy w wodzie z solą i listkiem laurowym aż zmięknie. Gdy będzie gotowa, odcedzamy ją i studzimy.

2. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy z ugotowaną kapustą, mięsem mielonym, ugotowanym ryżem i jajkami. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy każdy z nich w cienkiej warstwie mąki. 

3. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim gołąbki z każdej strony. Następnie zmniejszamy grzanie, dolewamy przecier pomidorowy, 1 szklankę wody, listki laurowe i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Z czym jeść gołąbki bez zawijania?

Tak przygotowane gołąbki poznańskie najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, ale też z kluskami bądź kopytkami. Oczywiście można je serwować też w towarzystwie zwykłego pieczywa, czyli dobrego chleba lub świeżych bułeczek.