Chociaż zjawisko wirtualnych kuchni pojawiło się już jakiś czas temu, to prawdziwy szczyt popularności zdobyło właśnie w tym roku. Wybuch pandemii i realia, z jakimi przyszło nam się mierzyć, okazały się momentem rozkwitu idei ghost kitchen na szeroką skalę. Nowe zasady, jakie narzuciła pandemia, znacznie osłabiły branżę gastronomiczną, narażając ją na ogromne straty. W czasie kiedy lokale z dnia na dzień musiały się zamknąć, idea ghost kitchen stała się jedyną szansą na przetrwanie dla branży gastronomicznej. W tych trudnych okolicznościach dostawa na dowóz dla wielu lokali była ratunkiem przed widmem bankructwa.
Uwierz w ducha, czyli jak działają kuchnie widmo?
Ghost kitchen, dark kitchen czy shadow kitchen- wszystkie te tajemnicze nazwy to po prostu jedzenie z dostawą do domu. Takie restauracje nie mają lokalu z salą restauracyjną, a jedynie prężnie pracującą kuchnię. Wirtualne restauracje nie przyjmują gości w swoje progi, a posiłki dowożą prosto do klienta. Zamówienia przyjmowane są zwykle drogą elektroniczną lub telefonicznie. Wiele restauracji typu ghost kitchen korzysta także z usług platform do zamawiania jedzenia. Dania przygotowywane są na bieżąco, a następnie pakowane i dostarczane przez kuriera prosto pod drzwi klienta.
Skąd wzięły się kuchnie widmo?
Idea shadow kitchen swój początek wzięła od dostawców biurowych lunchów. To przysłowiowy „Pan Kanapka” zapoczątkował dostarczanie posiłków prosto do klienta. Forma dowozu posiłków bezpośrednio zainspirowała właścicieli tradycyjnych restauracji. Okazało się, że takie rozwiązanie zdecydowanie minimalizuje koszty prowadzenia gastrobiznesu. Inwestycja w samo zaplecze kuchenne, przy rezygnacji z lokalu, generuje potężne oszczędności. Wirtualne kuchnie to także dużo mniejszy personel, gdyż taka restauracja nie potrzebuje kelnerów, a jedynie pracowników kuchni. Dzięki oszczędności na kadrze kelnerskiej, właściciele ghost kitchens mogą więc pozwolić sobie na zatrudnienie lepszej klasy kucharzy.
Wykwintna kolacja na telefon
Postrzeganie jedzenia z dostawą znacząco zmieniło się na przestrzeni lat. Dania na zamówienie to już nie tylko pizza czy chińszczyzna. Wśród całej gamy możliwości znajdziemy zarówno tradycyjną kuchnię polską, jak i nowoczesne dania kuchni fusion. Obecnie możemy zamówić z dostawą do domu najróżniejsze dania z różnych kuchni świata. W ofercie z dostawą znajdziemy nawet wysokiej klasy restauracje, serwujące wykwintne posiłki. Posiłki na dowóz w niczym nie ustępują daniom serwowanym stacjonarnie w lokalu. Powstają na bieżąco, ze świeżych produktów wysokiej jakości. Co więcej, w idei wirtualnych kuchni, wiele fantastycznych dań możemy zjeść w atrakcyjnych cenach. Ze względu na wszystkie ekonomiczne walory prowadzenia kuchni na dowóz, ghost kitchens mają zwykle korzystniejsze ceny niż stacjonarne lokale. Zamówienie eleganckiej kolacji na telefon, choć może brzmi niecodziennie, okazuje się całkiem dobrym pomysłem.
Komentarze