Sezon ogórkowy ruszył na dobre. Wszędzie możecie już kupić ogórki gruntowe, z których warto zrobić małosolne, a część zakisić na późniejszy czas. Obok stosów ogórków znajdziecie też gotowe zestawy dodatków, by nie szukać po sklepie. Ale w takim zestawie nie ma pewnego składnika, który warto dorzucić pod nakrętkę. Żeby go zdobyć warto iść do ogródka, a jak go nie mamy, poprosić kogoś, kto ogródek ma. Dzięki temu składnikowi ogórki kiszone są bardziej jędrne i mają wyjątkowo ciekawy aromat.
Ogórki kiszone z liśćmi porzeczki
Dodatkiem, o którym mowa to liście porzeczki. Najlepiej wybrać liście czarnej porzeczki, bo są wyjątkowo aromatyczne. Już po roztarciu ich w dłoni poczujecie cudowny aromat.
Przepis na 2 duże słoje o pojemności 2 l.
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 l wody
- 8 ząbków czosnku
- 4 duże kawałki korzenia chrzanu
- 2 gałązki czerwonej porzeczki
- 4 duże kopry z baldachami
- 3 łyżki soli
Słoje i zakrętki wyparzcie wrzątkiem. Ogórki umyjcie. Na dno każdego słoja włóżcie 2 ząbki czosnku, 1 koper i 1 korzeń chrzanu. Ogórki układajcie ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika. Pomiędzy ogórki włóżcie korzeń chrzanu i 2 ząbki czosnku. Na górę ułóżcie ponownie koper i połóżcie liście porzeczki.
Sól rozpuśćcie w 2 l ciepłej wody. Zalejcie ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki dokładnie zakręćcie.
Te ogórki kiszone są gotowe do jedzenia już po 2 dniach. Fani mocniej ukiszonych muszą na nie poczekać około tygodnia.
Jak przygotować ogórki do kiszenia?
- Wybierajcie ogórki jak najmniejsze i jak najbardziej równe. To ułatwi układanie ich w słoiku. Sprawdźcie także czy ogórki są twarde i jędrne.
- Ogórki kupujcie rano. Im wcześniej tym lepiej. Najlepsze do kiszenia ogórki są te zerwane maksymalnie 7 godzin wcześniej. Największą szanse na takie ogórki macie jeśli wybierzecie się na najbliższy targ i kupicie je bezpośrednio od rolników.
- Sprawdźcie, czy słoiki nie mają obszczerbionych brzegów i dokładnie je umyjcie, najlepiej wyparzcie. Zakrętki także muszą być czyste i bez uszkodzeń.
- Ogórki lubią ścisk. Układajcie je pionowo i bardzo blisko siebie. Im ciaśniej, tym lepiej. Przerwy wypełniajcie czosnkiem, chrzanem i koprem.
Co można zrobić z ogórków kiszonych?
Świeżo ukiszone ogórki najlepiej smakują wyjadane prosto ze słoika. Ale jest wiele ciekawych pomysłów, na ich wykorzystanie. Oto nasze pomysły:
















