Gotowana fasolka szparagowa najlepiej smakuje z bułką tartą z masłem, ale to dość mocno podbija jej kaloryczność. Warto więc wykorzystać zdrowszy zamiennik, dzięki któremu strączki wciąż będą przepyszne, ale mniej tłuste i bardziej wartościowe dla organizmu. Zobaczcie, jak zrobić genialną zasmażkę, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. 

Co do fasolki zamiast bułki tartej?

Gotowana fasolka szparagowa z bułką tartą to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych letnich obiadów. Można jednak nieco odchudzić to danie, stosując 1 zamiennik. Jak zrobić zdrową zasmażkę? Wystarczy wykorzystać drobno zmielone płatki owsiane. Choć mało kto słyszał o tym sposobie, ten produkt świetnie zastępuje tartą bułkę, a przy tym ma znacznie lepszy skład. Wszystko dlatego, że płatki owsiane zawierają znacznie więcej błonnika, który wspiera prawidłową pracę jelit i syci na dłużej, więc zmniejsza chęć podjadania.

Co więcej, oprócz walorów zdrowotnych, taka owsiana zasmażka ma też wiele zalet smakowych, gdyż płatki owsiane nie chłoną tłuszczu tak bardzo, jak bułka, więc są bardziej chrupiące i znacznie mniej się przypalają. Same plusy i zero minusów - nie pozostaje więc nic innego, jak tylko brać się za smażenie.

Jak zrobić zasmażkę z płatków owsianych?

Płatki owsiane najwygodniej zmielić w młynku do kawy, ale jeśli go nie macie, z powodzeniem możecie użyć po prostu blendera. Ważne tylko aby rozdrobnić ją bardzo drobno, ale nie na całkowicie miałką mąkę

Dalsza część przepisu jest już klasyczna, gdyż owsianą bazę wystarczy już tylko podsmażyć jak zwykle na maśle, najlepiej klarowanym. Jeśli chodzi o proporcje, wszystko zależy oczywiście od tego, jak gęstą zasmażkę lubicie, jednak na pierwszą próbę polecamy użyć składników w stosunku 3:1, czyli 3 łyżki płatków na 1 łyżkę masła. Do tego wystarczy już tylko szczypta soli i odrobina cierpliwego mieszania, aż płatki na maśle staną się złociste i chrupiące.