Fasolka szparagowa to prawdziwa królowa lata. Wszyscy niecierpliwie czekamy na nią przez cały rok, aby w szczycie sezonu móc pałaszować ją z chrupiącą bułką na maśle. Pozostaje jednak pytanie - która fasolka szparagowa jest lepsza, zielona czy żółta? Poznajcie wszystkie ich właściwości i sami zdecydujcie, który gatunek wrzucicie następnym razem do koszyka.

Fasolka szparagowa - właściwości

Zanim przyjrzymy się różnicom zielonej i żółtej fasolki, zacznijmy od ogólnych właściwości tego warzywa. Dlaczego warto jeść fasolkę? Powodów jest całe mnóstwo, gdyż przynosi to organizmowi całą listę korzyści:

  • poprawia krążenie,
  • wzmacnia odporność,
  • usprawnia pracę jelit i zapobiega zaparciom,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • oczyszcza organizm,
  • wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego,
  • poprawia wygląd skóry.

Czym różni się zielona fasolka od żółtej?

Powyższe właściwości dotyczą obu rodzajów fasolki, jednak każdy z nich ma też swoje unikalne cechy. Jeśli przede wszystkim zwracacie uwagę na walory smakowe produktu, to dobrym wyborem będzie ciemniejszy wariant, ponieważ fasolka zielona jest bardziej wyrazista w smaku od tej żółtej. Z kolei biorąc pod uwagę łatwość przygotowania, lepiej zdecydować się na tę drugą, gdyż żółta fasolka gotuje się 2x szybciej od zielonej. Pierwsza będzie miękka już w 7-10 minut, podczas gdy druga musi spędzić w garnku od 15 do nawet 20 minut.

Jeśli natomiast w pożywieniu zwracacie uwagę głównie na witaminy i minerały, musicie zapamiętać, że żółta fasolka ma znacznie więcej potasu i fosforu, a w zielonej znajdziemy więcej witaminy A i kwasu foliowego. Ciemniejszy gatunek jest więc szczególnie polecany kobietom w ciąży, diabetykom oraz osobom cierpiącym na anemię.

Oba rodzaje łączy natomiast niska wartość kaloryczna, gdyż zawierają tylko nieco ponad 30 kcal na 100 gramów i aż w 90 % składają się z wody. Można więc zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia, chyba że będą przykryte grubą warstwą bułki tartej z masłem - wtedy warto jednak zachować umiar.