Wiele osób robi pasztet jajeczny na święta, ale zwykle to danie wychodzi dość delikatne w smaku i trzeba je serwować z sosami. Okazuje się jednak, że jajeczną masę można bardzo łatwo podkręcić, dorzucając tylko 1 składnik. Tak przygotowany pasztet z jajek nie będzie już potrzebował żadnego dodatku na kanapce. Dorzućcie do podstawowej masy 2 łyżeczki pewnego popularnego składnika ze słoiczka, a pokochacie ten przepis na nowo.
Jak zrobić pasztet jajeczny, aby był wyrazisty?
Przepis na pasztet z jajek robi się dość szybko i łatwo, a lista składników jest bardzo krótka. Oprócz jajek, które są tu oczywiście głównym bohaterem, wystarczy tylko podsmażona cebulka z czosnkiem i podstawowe przyprawy. Zwykle też pasztet z jajek zagęszcza się bułką tartą, jednak zamiast niej świetnie sprawdzi się też zwykły majonez. Okazuje się, że pasztet jajeczny z majonezem nabiera idealnej konsystencji, a po upieczeniu wychodzi wilgotny, delikatny i pięknie kroi się w plasterki.
Warto jednak wzbogacić ten podstawowy zestaw jeszcze 1 dodatkowym produktem, a danie będzie 100x lepsze. Chodzi o to, aby dodać do jajecznej masy 2 łyżeczki chrzanu, który sprawi, że upieczony pasztet zyska nie tylko piękny aromat, ale i wyrazistą, lekko pikantną nutę, która świetnie podbije delikatny smak jajek.
Najlepszy będzie oczywiście taki domowy, własnoręcznie utarty korzeń chrzanu, jednak gotowy produkt w słoiczku ze sklepu również da radę. Co więcej, jeśli lubicie, oprócz chrzanu możecie też dorzucić dodatkowo odrobinę musztardy, a wtedy pasztet z jajek nabierze jeszcze więcej charakteru. Zobaczcie podstawowy przepis i modyfikujcie go po swojemu do woli.
Chrzanowy pasztet z jajek - przepis
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 surowe jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3/4 szklanki majonezu,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- pół pęczka szczypiorku,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną i się zarumienią, odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie obieramy jajka na twardo ze skorupek i drobno je siekamy. Następnie przekładamy wszystko do miski i dodajemy majonez, chrzan oraz wbijamy 1 surowe jajko. Na koniec dorzucamy wystudzoną cebulę z czosnkiem i doprawiamy całość solą z pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę na pasztet jajeczny przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch łyżką. Wypełnioną formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Gotowy pasztet z jajek dokładnie studzimy przed pokrojeniem.
Pasztet z jajek - dodatki
Jeśli jednak nie przepadacie za chrzanem lub po prostu jest on dla was zbyt ostry, spróbujcie zrobić pasztet jajeczny z innymi dodatkami. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się też takie składniki jak:
- tarty żółty ser,
- drobno posiekane suszone pomidory,
- plasterki czarnych lub zielonych oliwek,
- podsmażone pieczarki,
- wędzony łosoś,
- podsmażony por,
- mrożony lub konserwowy groszek.