Batonik w przerwie od pracy, pyszny deser po sytym obiedzie, albo czekolada jako nagroda za ciężki dzień – chyba każdy z nas to zna. Poza tym nie ukrywajmy – co lepiej poprawia nastrój, niż słodkie przekąski? Jedzenie słodyczy to czysta przyjemność. Na pewno miewacie momenty, kiedy ogarnia was przemożna i wszechogarniająca ochota na nie. Jak nie ulec pokusie? Jest na to prosty patent, dzięki któremu nie przybędzie wam kilogramów, ale też zadbacie o swoje zdrowie.
Co pić, żeby przeszła ochota na słodycze?
Jak zrezygnować z cukru bez większego wysiłku? Wcale nie musicie ćwiczyć swojej silnej woli. Zdarza się, że potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego wynika z niedoboru wapnia lub magnezu w organizmie. Konsekwencją tego są wasze nawyki żywieniowe i chęć na pokarmy wysokoglikemiczne. Dobrą alternatywą, żeby uzupełnić te składniki odżywcze, jest sezam.
Zawiera on duże ilości wapnia, magnezu oraz witaminy A, E, C i B. Jeśli przygotujecie mleko sezamowe – dostarczycie sobie energii, ale nie spowoduje ono wzrostu wagi (tak, jak stałoby się to w przypadku słodyczy). Jest on też bogaty w białko, ale co najważniejsze – ziarna sezamu mają niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzą się idealnie nawet wtedy, gdy jesteście na wymagającej diecie. Poczytajcie więcej o sezamie ->
Jak przygotować mleko sezamowe?
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka jasnego sezamu
- 2 szklanki przefiltrowanej wody
- 5 daktyli
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- ½ łyżeczka cynamonu
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przełóżcie do miski nasiona sezamu i zalejcie je wodą. Moczcie je przez całą noc, a następnie odcedźcie i przełóżcie do blendera.
- Dodajcie 2 szklanki wody i miksujcie przez ok. 1 minutę.
- Przelejcie płyn przez gazę. Musicie ją mocno odciskać, żeby mieć jak najwięcej mleka.
- Gotowe mleko przelejcie ponownie do blendera, dodajcie daktyle, sól, cynamon i syrop. Całość zmiksujcie.
Tak przygotowane mleko sezamowe możecie przechowywać w lodówce do 3 dni.