Jeśli połączenie mleka i makaronu do tej pory kojarzyło wam się tylko z przedszkolną zupą, musicie odczarować tę wizję. Okazuje się, że z tych dwóch bazowych składników można wyczarować też genialne danie na słono, które sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Poznajcie ten genialny w swojej prostocie przepis na makaron na mleku, a będziecie korzystali z niego jeszcze nie jeden raz.
Nie tylko zupa mleczna, czyli makaron na mleku w lepszym wydaniu
Mało kto zna przepis na wytrawny makaron na mleku z patelni, a ta prosta receptura zdecydowanie zasługuje na większą popularność. Taki przepis jest nie tylko smaczny i sycący, ale zawsze ratuje w sytuacjach, gdy lodówka świeci pustkami, a my nie mamy czasu ani ochoty na zakupy. Wtedy wystarczy wyciągnąć z szafki paczkę makaronu, a z lodówki wziąć mleko i ser żółty, a otrzymamy pyszną pastę o beszamelowym smaku.
W tym przepisie mamy dużą dowolność. Po pierwsze, sprawdzą się tu właściwie wszystkie rodzaje makaronu, choć najlepsze będą te krótkie, takie jak świderki, kolanka, rurki czy kokardki. Podobnie jeśli chodzi o ser, gdyż możecie użyć każdego ulubionego gatunku, jaki macie pod ręką, a makaron na mleku zawsze wyjdzie przepyszny. Spróbujcie sami.
Przepis na makaron na mleku
Składniki:
- 250 g makaronu
- 0,5 l mleka
- 100 g sera żółtego
- szczypta granulowanego czosnku
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Suchy makaron wsypujemy do garnka lub na głęboką patelnię i zalewamy go mlekiem. Gotujemy całość na niewielkiej mocy palnika przez około 8-10 minut. Gdy makaron już zmięknie i wchłonie większość płynu, dorzucamy na patelnię starty ser żółty i dosypujemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy przez około 2 minuty, aby ser ładnie się rozpuścił.