Przechowywanie żywności w brudnej lodówce jest wyjątkowo niehigieniczne. Trzeba bowiem pamiętać, że na zabrudzonych powierzchniach mogą rozwinąć się groźne dla zdrowia bakterie. Z całą pewnością nie chcecie, by żywność miała kontakt z drobnoustrojami. Warto więc podejść do tego tematu z należytą starannością. Czym myć lodówkę? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

O ile większość z nas regularnie czyści obudowę lodówki, to praktyka pokazuje, że często zapominamy o myciu wnętrza tego urządzenia. To spory błąd, bo komora lodówki jest miejscem, w którym łatwo gromadzą się wszelkie zabrudzenia. W końcu przechowujemy w nim nieumyte warzywa i owoce, produkty płynne, które mogą się rozlać i wiele innych rzeczy. Warunki, które panują w lodówce, sprzyjają rozwojowi pleśni. Przykry zapach wydobywający się z komory po otwarciu drzwiczek nie jest jedyną konsekwencją złego stanu tego urządzenia. Drobnoustroje mogą skazić żywność, a to nie pozostanie bez wpływu na zdrowie nasze i domowników. Nie warto ryzykować, tym bardziej, że wbrew pozorom, dokładne czyszczenie lodówki nie jest czynnością ani skomplikowaną, ani specjalnie czasochłonną. 

Czym najlepiej myć lodówkę w środku?

Trzeba przyznać, że w kwestii czyszczenia, lodówka to jedno z najbardziej wymagających urządzeń AGD. Ze względu na pełnioną funkcję, w jej wnętrzu mogą gromadzić się nie tylko zasychające resztki żywności, ale także pleśń. Jako że służy do przechowywania produktów spożywczych, należy zapomnieć o agresywnej chemii o silnym zapachu, która nie może mieć kontaktu z żywnością. To wszystko sprawia, że pytanie o to, czym myć to urządzenie jest tak samo zasadne, jak wiedza o tym, jak rozmrozić lodówkę.

Zanim wymienimy środki, które najlepiej radzą sobie z zabrudzeniami pojawiającymi się w lodówce, wypada wspomnieć, że szorstkie gąbki nie nadają się do mycia tego urządzenia! Ich struktura szybko zmatowi delikatną powłokę komory. Znacznie lepiej sprawdzi się miękka ściereczka (bawełniana lub z mikrofibry) lub jednorazowy ręcznik kuchenny. Przydatnym akcesorium okażą się też patyczki higieniczne do czyszczenia uszu, które łatwo docierają nawet do najbardziej ukrytych zakamarków.

W sklepach z chemią gospodarczą i w dobrych salonach AGD można znaleźć środki dedykowane do mycia wnętrza lodówki. Takie preparaty są całkowicie bezpieczne, więc można stosować je bez żadnych obaw. Najczęściej okazują się też wystarczająco skuteczne. Dla niektórych osób, ich cena może jednak okazać się problemem. Nie ma co ukrywać, preparaty opracowane z myślą o myciu lodówki są wyraźnie droższe niż popularne detergenty.

Czy istnieją tańsze zamienniki, z których można skorzystać? Oczywiście, że tak. Jeżeli lodówka wymaga tylko odświeżenia, dobrze sprawdzi się woda z odrobiną płynu do mycia naczyń. Wybierzcie wariant łagodny, który zawiera maksymalnie dużo składników pochodzenia naturalnego. To rozwiązanie jest niedrogie, praktyczne i skuteczne. Pamiętajcie, po umyciu musicie dokładnie przetrzeć wilgotną ściereczką wszystkie wyczyszczone powierzchnie, by pozbyć się resztek detergentu. 

Jeżeli bardziej niż środki chemiczne cenicie sobie sprawdzone, domowe metody, mamy dla was dobrą informację – wnętrze lodówki skutecznie wyczyścicie przy użyciu produktów, które znajdziecie w swojej kuchni. O czym mowa? Jeżeli wiecie, jak wyczyścić zmywarkę, wiecie też, jak uporać się nawet z najbardziej kłopotliwymi zabrudzeniami w lodówce, bo użyjecie do tego tych samych środków.

Soda oczyszczona ma szerokie zastosowanie w wielu pracach domowych. Wodorowęglan sodu świetnie nadaje się do prania i mycia najróżniejszych powierzchni, w tym także komory lodówki. Wystarczy przygotować roztwór wody i sody. Do naczynia o odpowiedniej pojemności wlejcie 1,5 l płynu, dodajcie 2 łyżeczki proszku i dokładnie zamieszaj. Gotowe! Możecie przystąpić do mycia komory lodówki. Ten domowy preparat poradzi sobie nawet z zaschniętymi resztkami żywności. 

Z mniej kłopotliwymi zabrudzeniami poradzi sobie sok z cytryny. Wszystko, co trzeba zrobić, to wycisnąć sok z całej cytryny na miękką ściereczkę i przetrzeć komorę urządzenia. Alternatywnie, można przygotować roztwór kwasku cytrynowego i wody. Efekt będzie tak samo dobry. 

Czym odkazić lodówkę?

Powyższe metody pozwolą uporać się z większością zabrudzeń, ale jeżeli w lodówce pojawiła się pleśń, trzeba będzie sięgnąć po skuteczniejszą broń. Standardowe środki pleśnio- i grzybobójcze nie mogą mieć kontaktu z żywnością, więc absolutnie nie nadają się do odkażania lodówki. Czym zatem zlikwidować problem i przy okazji odkazić wszystkie powierzchnie? Tutaj z pomocą przychodzi nam ocet. Chwila, przecież roztwór kwasu octowego wydziela wyjątkowo silny zapach. Zatem, czy można myć lodówkę octem? Oczywiście, że tak, bo ostra woń szybko się ulatnia.

Wymieszajcie wodę z octem w proporcji 1:1, przelejcie roztwór do butelki z atomizerem i dokładnie spryskajcie całą powierzchnię komory. Odczekajcie ok. 10 min. Po tym czasie, przystąpcie do mycia. Jeżeli okaże się to konieczne, nanieście na wnętrze lodówki dodatkową porcję preparatu. 

Przydatna wskazówka: ocet możecie zastąpić boraksem, który charakteryzuje się zbliżoną skutecznością.

Roztwór octu skutecznie odkazi całą czyszczoną powierzchnię i upora się z większością zarodników pleśni. Warto jednak wiedzieć, że w miejscach, w których pleśń gromadzi się najobficiej, sam ocet może nie wystarczyć. Mowa o uszczelkach i odpływie wody. Dla pewności, te miejsca warto dodatkowo przetrzeć spirytusem albo olejkiem z drzewa herbacianego.

Czym myć uszczelki w lodówce, żeby usunąć wszystkie zabrudzenia i całą pleśń? Dobrze sprawdzą się waciki kosmetyczne, ale do przestrzeni w tzw. harmonijce najlepiej dotrzeć patyczkiem do czyszczenia uszu.

Jak umyć lodówkę bez rozmrażania?

Czy rozmrażanie można pominąć podczas mycia lodówki? Tak, ale wyłącznie w sytuacji, w której mówimy o urządzeniu typu no frost, czyli bezszronowym. W pozostałych przypadkach, lodówkę należy najpierw rozmrozić, by pozbyć się całego szronu ze ścianek i lodu z zamrażalnika. 

Czym myć lodówkę z zewnątrz?

Dbałość o czystość lodówki nie powinna kończyć się na jej wnętrzu. Także w tym przypadku doskonale sprawdzi się woda z octem w praktycznej butelce z atomizerem. Jeżeli na lodówce widzicie lub wyczuwacie tłusty osad (co w warunkach kuchennych nie jest niczym zaskakującym), najpierw przetrzyjcie ją wodą z płynem do mycia naczyń, który skutecznie rozpuści tłuszcz.