Jak przechowywać czosnek, aby po wykopaniu z ziemi na długo pozostał pyszny i aromatyczny i by nie zepsuł się przed nadejściem zimy? Wiele osób po prostu wyciąga główki z gleby i suszy, ale trzeba tu pamiętać o kilku istotnych kwestiach, bo inaczej wszystkie zapasy mogą się zmarnować. Zobaczcie wszystkie najważniejsze zasady przechowywania czosnku i nie straćcie ani jednej główki.
Kiedy czosnek jest gotowy do zbioru?
To, kiedy wyciąga się czosnek z ziemi, zależy w dużej mierze od konkretnego regionu kraju, ale również od tego, jakie gatunki posadziliście w swoich ogródkach. Ogólnie rzecz biorąc zbiera się go od początku do końca lipca. Warto jednak najpierw dobrze przyjrzeć się swoim uprawom i ocenić, czy główki czosnku są już gotowe do wykopania. Najłatwiej ocenić to patrząc na zewnętrzne liście. Jeśli 3-4 wierzchnie liście usychają już i więdną, to prawdopodobnie główka jest gotowa do wyjęcia z ziemi. Innym sposobem jest po prostu wykopanie czosnku i sprawdzenie, czy główka jest już ładnie zbita, jednak to wymaga już więcej zachodu.
Kiedy więc ocenicie już, że czosnek można wykopywać, to po prostu wbijcie ostrożnie widły lub łopatę w glebę i lekko ją rozluźnijcie, a wtedy cała główka bez trudu wyjdzie z gleby. W tym momencie lekko ją ostukujemy z resztek gleby, a potem jeszcze robimy 1 ważną rzecz, bo tylko dzięki niej warzywo długo zachowa świeżość.
Co robi się z czosnkiem po wykopaniu?
Wykopane główki czosnku warto najpierw rozłożyć w ogródku w słonecznym miejscu na około 2-3 godziny, aby lekko je wysuszyć. Takie wstępne suszenie pozwoli wam znacznie łatwiej wytrzepać główki z grudek ziemi. Nigdy nie przemywajcie ich wodą, bo to spowoduje, że wniknie między ząbki czosnku i może rozpocząć się proces gnicia od środka. Gdy już je oczyścimy z resztek ziemi, zostaje jeszcze drugie, dłuższe suszenie, ale już w docelowym miejscu.
Najlepiej aby było to suche, przewiewne, zadaszone miejsce, takie jak altanka czy weranda. Jeśli jednak akurat zbliżają się deszczowe, wilgotne dni, to znacznie lepiej będzie schować czosnek do domu. Jak suszyć czosnek ogrodowy? Najlepiej wiązać po kilka-kilkanaście łodyżek z główkami sznurkiem i lekko je poprzesuwać tak, aby główki wisiały na różnych wysokościach. Tak przygotowane wiązki podwieszamy pod sufitem lub mocujemy na belkach i zostawiamy do wysuszenia na około 2-3 tygodnie.
Gdzie przechowywać czosnek, aby się nie zepsuł?
Wysuszony czosnek najpierw musimy porządnie przejrzeć i posegregować na te główki, które są idealnie i te lekko uszkodzone. Te drugie należy oczywiście wykorzystać jak najszybciej, a te w lepszej kondycji, zostawić na później. Wybrane główki przechowujemy poza lodówką, najlepiej w ciemnym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Tylko w takich warunkach przetrwają przez długie miesiące.
Co można zrobić z dużą ilością czosnku?
Co zrobić gdy macie duże zapasy własnego czosnku? Możecie z niego na przykład przygotować genialną pastę do słoiczków, którą łatwo będziecie mogli dodawać od razu do garnka, bez potrzeby obierania ząbków i przeciskania ich przez praskę. Aby przygotować taką skoncentrowaną czosnkową papkę, wystarczy tylko wymieszać rozdrobiony czosnek z solą i ciasno upchać wszystko do słoików, a następnie zalać je oliwą i szczelnie zamknąć wieczka.
Kolejnym świetnym pomysłem na przedłużenie trwałości tego składnika jest przygotowanie ząbków w słodko-kwaśnej marynacie na bazie wody, octu, cukru i soli. Zrobiony w ten sposób czosnek marynowany świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań i można do będzie przechowywać w piwnicy przez długie miesiące, szczególnie jeśli wcześniej go zapasteryzujemy.
Ostatnia metoda to konfitowanie czosnku, czyli pieczenie go w głębokim oleju. Po takiej obróbce ząbki stają mię miękkie, kremowe i nabierają jeszcze więcej genialnego smaku oraz aromatu.


















