Właściwości zdrowotne jarmużu są nie do przecenienia. Wszelkie badania dowodzą, że mamy do czynienia z niezwykle pożywnym składnikiem wielu potraw. Jarmuż, to rodzaj kapusty, który obecnie dostępny jest w niemal wszystkich supermarketach; jego popularność nie powinna nikogo dziwić, ponieważ jest uniwersalny, a przy tym bardzo smaczny i doskonale wpływa na samopoczucie. Dowiedz się, co zrobić z jarmużu, aby zachwycić podniebienie zarówno swoje, jak i twoich gości.

Co zrobić z jarmużu na śniadanie?

1. Koktajl z jarmużem

Smoothie z jarmużem, to pomysł niezwykle uniwersalny, ponieważ istnieją dziesiątki przepisów na zastosowanie tego składnika w tej formie. Wszelkiego rodzaju soki z jarmużem opierają się przede wszystkim na nim, ale można do niego dodać mnóstwo różnych warzyw, owoców czy przypraw. Poleca się, chociażby dodanie jabłka, banana, czy imbiru.

2. Muffiny z jarmużem

Kolejnym bardzo prostym i łatwym w przygotowaniu daniem, są muffiny z jarmużem. Jarmuż w takiej formie, jest odpowiedni na syte i niezwykle smaczne śniadanie. Przepisów można znaleźć kilka, natomiast większość z nich sugeruje, aby muffiny podawać z jogurtem naturalnym lub sosem złożonym z jogurtu, szczypiorku i przypraw.

3. Sałatka z jarmużem

W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów także na wszelkiego rodzaju sałatki, w których jarmuż jest dodatkiem albo nawet jednym z głównych składników. Ciekawym rozwiązaniem jest na przykład sałatka z pieczonych buraków, które doskonale uzupełniają charakterystyczny smak odpowiednio przygotowanego jarmużu. Wystarczy kilka składników, piekarnik oraz kilkanaście minut, aby cieszyć się intrygującymi doznaniami smakowymi, nie tylko zresztą na śniadanie, lecz także na przykład, jako dodatek do obiadowych dań.

4. Szakszuka z jarmużem

Szakszuka, to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych dań kuchni żydowskiej. Doskonale nadaje się na śniadanie lub lunch. Prostota tej potrawy, jest doceniana niemal na całym świecie. Doskonałym pomysłem na jej przyrządzenie, jest wersja z jarmużem i ciecierzycą, które świetnie się uzupełniają z jajkiem oraz warzywami, z których zwykle szakszukę się przyrządza.

5. Jajecznica z jarmużem

Skoro już mowa o śniadaniowej prostocie, to nie sposób nie wspomnieć o klasycznej jajecznicy. Warto przyrządzić ją zupełnie po swojemu, ale dodanie do niej jarmużu, wzmocni jej smak oraz aromat. Jak już wspomnieliśmy, jarmuż doskonale współgra z jajkami w każdej postaci, a więc również z tymi w formie jajecznicy. Można podać tak, jak klasyczną jajecznicę, z chlebem, kanapkami, ketchupem… do woli!

Co zrobić z jarmużu na obiad?

1. Makaron z jarmużem

Każdy z nas kojarzy makaron z pesto. A co powiesz na pesto z jarmużu? Jest to bardzo proste rozwiązanie, które przy okazji wymaga mniejszego wkładu finansowego niż gotowe pesto z supermarketu. Pesto z jarmużu jest jednak nieporównywalnie lepsze i bardziej aromatyczne od sklepowego produktu tego rodzaju. W dodatku, mimo tego, że mamy do czynienia z pozornie kalorycznym makaronowym daniem, to jarmuż w tej postaci jest bardzo zdrowy i pożywny. Jeśli zależy ci na prostym, szybkim obiedzie, który można przygotować w kilkanaście minut, to makaron z pesto z jarmużu, jest czymś zdecydowanie dla ciebie.

2. Zupa z jarmużu

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że jarmuż, jest odpowiedni nie tylko do makaronów, lecz także do przygotowania zupy. Bez problemu znajdziesz liczne przepisy na przepyszną zupę krem z jarmużu, której receptura składa się przede wszystkim z bulionu, ziemniaków, no i właśnie jarmużu. Przepis banalny i szybki, ale odpowiednio przygotowana zupa z tymi składnikami, świetnie sprawdza się w zimne, nieprzyjazne wieczory. Jest to także skarbnica witamin, składników mineralnych oraz sposób na budowanie odporności organizmu.

3. Surówka z jarmużu

Idealnym dodatkiem do większości potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich, będzie świeża surówka z dodatkiem jarmużu lub taka, w której odgrywa główną rolę. Jarmuż doskonale się sprawdza w towarzystwie warzyw takich jak burak, cukinia, ogórek, czy pomidor – w zasadzie wybór konkretnej receptury zależy wyłącznie od ciebie, twoich oczekiwań i gustu. Wiedz, że możesz się wykazać w tej kwestii ogromną kreatywnością.

4. Tarta z jarmużem

Wyobraź sobie następujące połączenie: ser feta, pieczarki oraz jarmuż. Czy może być coś smaczniejszego? Taka tarta jest bardzo syta, a przy tym należy do zaskakująco zdrowych potraw. Może być zarówno podawana z licznymi dodatkami, jak i sama. W pełni zaspokoi wszelkie potrzeby twoje oraz twoich gości; będą z pewnością zachwyceni, mogąc zaznać tego istnego nieba w gębie. Kilka składników, 25 minut w piekarniku i mniej niż godzina pracy – to właśnie charakteryzuje przystępny, ale i smaczny przepis na obiad.

5. Udko z kurczaka z batatami i jarmużem

Warto wiedzieć, że jarmuż doskonale komponuje się również z różnymi rodzajami mięsa. Dobrym wyborem, jest odpowiednie przyrządzenie udka z kurczaka, które piecze się z batatami, marchewką lub innymi podobnymi warzywami. Całość może być świetnie zwieńczona przez dodanie dużych ilości jarmużu. Niezbędne jest tu zastosowanie oliwy, z którą miesza się jarmuż, a także odpowiednich ilości przypraw – choć nie trzeba się silić na przesadną kreatywność, ponieważ sól i pieprz będą optymalnym rozwiązaniem.

Co zrobić z jarmużu na kolację?

1. Chipsy z jarmużu

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na pełnowartościową i obfitą kolację, czy też szybką przekąskę, to chipsy z jarmużu będą bardzo dobrym wyborem. Przyrządza się je szybko i sprawnie. Mogą być uzupełnieniem mięsnego dania, lecz także dobrze sprawdzą się same, na przykład z dodatkiem lubianego przez ciebie i twoich gości sosu czy jogurtu. Można je traktować zupełnie jak zwykłe czipsy i jeść w trakcie meczu, czy gier planszowych – doskonała przekąska na każdą okazję.

2. Jarmuż z kaszą

Jeśli masz ochotę na zdrowe, typowo dietetyczne danie, to twojej uwadze nie mogą umknąć wszelkiego rodzaju kombinacje jarmużu z kaszą. Może być to zarówno kasza gryczana, jak i jaglana (jęczmienna też będzie pasować), natomiast wybór składników zależy wyłącznie od ciebie i twoich upodobań. Możesz wybrać dowolny zestaw warzyw i przypraw, które będą świetnie łączyć się z wybraną przez ciebie kaszą. Całość zwieńczona przez jarmuż, jest niezwykle pożywna, a także banalna w przygotowaniu, gdyż tak naprawdę wystarczy dodać wybrane warzywa do kaszy i odpowiednio przyprawić.

3. Bigos z jarmużem

Ciekawą, nieszablonową opcją na zastosowanie jarmużu, jest bez wątpienia bigos na bazie chorizo. Można znaleźć wiele ciekawych receptur, ale ogólna koncepcja jest bardzo prosta. Odpowiednie przyrządzenie mięsa, pomidorów, cebuli i kilku innych dodatków, a następnie dodanie jarmużu. Całość tworzy zabójczą mieszankę, która bez problemu zawładnie twoimi kubkami smakowymi. Jest to intrygująca alternatywa dla klasycznych form bigosu. Twoja mama może być nieco zszokowana, ale z pewnością jej zasmakuje. No, a przynajmniej miejmy taką nadzieję.

4. Rolada z indyka z jarmużem

Jak już wspomnieliśmy, jarmuż doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Nie inaczej jest w przypadku indyka. Bardzo ciekawym przepisem, jest rolada z indyka, wewnątrz której zastać możemy jarmuż w towarzystwie kilku rodzajów warzyw. Niezależnie od tego, czy ma to być dodatek do picia alkoholu, czy też nieodłączna część twojej kanapki – zdecydowanie warto się podjąć tego niezbyt trudnego wyzwania. Wszyscy pamiętamy, że nasze mamy i babcie przykładały ogromny wysiłek do przyrządzenia odpowiedniej rolady tego rodzaju, ale sprawa jest dużo prostsza, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

5. Ryba z jarmużem

Z jarmużem najlepiej będzie komponować się sola, a więc ryba o wyjątkowo subtelnym smaku, której jarmuż jest świetnym uzupełnieniem. Danie będzie dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Wymaga nieco wysiłku, ale ów wysiłek, jest wynagrodzony przez doskonałe walory smakowe. Pamiętaj, że jarmuż świetnie wpływa na smak i aromat każdej potrawy, lecz także na jej pożywność. Osoby na diecie będą zachwycone, mogąc skosztować ryby z dodatkiem jarmużu. Mało kaloryczne, ale bardzo syte danie, które polecamy każdemu.