Botwinka jest sezonowym warzywem, które występuje w okresie wiosenno-letnim. Jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa. Można z niej sporządzić wiele pysznych dań zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Pasuje jako dodatek do pysznych zup, sosów, sałatek, a nawet można ją wykorzystać jako dodatek do różnorodnych koktajli. Dobrze smakuje jako świeża zupa z koperkiem i marchewką, lub jako pyszny chłodnik z kefirem czy ze śmietaną. Pomysłów na sporządzenie pysznych dań jest o wiele więcej. Sprawdźcie, co zrobić z botwiny.

Co zrobić z botwiny na śniadanie

Botwina na śniadanie jest doskonałym pomysłem. Choć botwinkę najczęściej stosuje się jako dodatek do tradycyjnych zup i dań, to można ją wykorzystać jako szakszukę, czyli danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Świetnie komponuje się z jajkami na różne sposoby.

  1. Szakszuka z botwiny - do jej przyrządzenia potrzebujemy pęczku świeżej botwinki, cebuli, pomidorów, ogórka kiszonego, 1 ząbku czosnku, jajek. Liście botwiny i młode buraki kroimy na drobno, myjemy. Resztę składników obieramy i również kroimy na drobno, cebulę podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw takich jak majeranek, sól i pieprz. Jeśli ktoś woli to danie w wersji bardziej pikantnej, może dodać do niej paprykę chili oraz kumin. Dodajemy do całości naszą botwinkę wraz z liśćmi i wbijamy do całości jajka. Wszystko smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną i nasza potrawa jest gotowa.
  2. Omlet z botwiną - Chyba każdy z nas kiedyś próbował omletu z botwinką. Najlepiej smakuje z podsmażoną cebulką. Do jego sporządzenia należy wykorzystać młode liście i łodygi. Omlet z botwinką można przyprawić ulubionymi ziołami takimi jak czosnek, majeranek czy też tymianek. Może posłużyć jako danie obiadowe lub można go sporządzić na kolację lub też na obiad. Jest lekki i orzeźwiający. Jako pyszny dodatek do tego dania z botwiny, może posłużyć nam ser. Może to być cheddar lub też ser z dużymi dziurami.
  3. Jajecznica z botwinką - to polskie danie wzbogacone o pyszny i zdrowy dodatek w postaci botwinki. Można sporządzić ją w wersji wegetariańskiej oraz z dodatkiem pysznego mięsa np. wędzonego boczku i podsmażoną cebulką. Jajecznicę z botwinką można również sporządzić z rozmaitymi dodatkami takimi jak kalafior czy szynka. Jajecznica z botwinką jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Z pewnością znajdzie się wielu amatorów na tego typu propozycje.
  4. Koktajl z botwiną - Co zrobić z liśćmi z botwinki? Doskonałym pomysłem na wykorzystanie liści botwinki jest zrobienie koktajlu. Warto do niego wykorzystać młode listki, które są jędrne. Taki koktajl będzie witaminową bombą, która doda nam wiele energii. Aby, przełamać specyficzny smak tego warzywa można dodać do niego słodkiego banana. Gotowy koktajl można przyozdobić plasterkiem pomarańczy i listkami świeżej mięty. Taki deser będzie niesamowitym zaskoczeniem dla wielu gości.

Co zrobić z botwiny na obiad

  1. Chłodnik z botwiny - jest tradycyjną zupą, która idealnie nadaje się w letnie i upalne dni. Jest chłodna i orzeźwiająca. Do jej przyrządzenia wykorzystujemy młode buraki wraz z liśćmi. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy bulion, dodając do nich buraczki. Wywar gotujemy na małym ogniu, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane liście. Całość powinno gotować się przez około 3 do 5 minut. Ciekawym trikiem dla urozmaicenia smaku zupy jest dodanie do niej soku z cytryny i octu. Do ostudzonego wywaru należy dodać kefiru i wymieszać. Jako dodatek do zupy można dodać do niego jajko, świeży koperek lub też rzodkiewkę. Aby, zupę zabielić można dodać do niej śmietanę, a całość posypać świeżym koperkiem.
  2. Kaszotto z botwiny - głównym składnikiem tego dania jest kasza. Botwinę z kaszotto bardzo łatwo się gotuje. Kaszę można wsypać na patelnię, lekko podsmażyć. W międzyczasie można dodać do niej ulubione składniki takie jak cebula czy por. Kaszotto z botwinką można również przyrządzić z kurczakiem oraz urozmaicić jego smak z dodatkiem białego wina, lub dodając do niego kozi ser. Botwina na obiad w takiej wersji będzie doskonałym pomysłem. Z pewnością wszystkim domownikom zasmakuje i zaskoczy swoim smakiem. Będzie to smaczny i pożywny obiad. Botwina do obiadu to zawsze świetny wybór, zwłaszcza, że zawiera wiele substancji odżywczych.
  3. Zupa z botwinki z ziemniakami - Chyba każdy z nas wspomina smak takiej zupy u naszej babci. Pysznym dodatkiem, którym można tę zupę urozmaicić, jest dodanie do niej np. sera fety lub też świeżego koperku. Dzięki temu zupa zyska zupełnie nowego smaku. Aby, dodatkowo urozmaicić jej smak można dodać do niej czerwonego barszczu, i ulubionych przypraw, takich jak czosnek, majeranek, sól czy pieprz. Zupę z botwinki można również zabielić śmietaną, podawać ze świeżym pieczywem i jajkiem.
  4. Gołąbki z botwinki - Mięso mielone zawinięte w drobne liście botwiny nie tylko prezentuje się dobrze, lecz także jest pyszne. Taka przystawka jest lekka i nadaje się również na rozmaite przyjęcia. Ciekawym pomysłem na niestandardowy farsz może być połączenie kaszy gryczanej z twarogiem.
  5. Makaron z botwinką - jest najprostszym i bardzo szybkim daniem na sporządzenie pysznego obiadu będzie ugotowanie makaronu z dodatkiem botwinki. Można wykorzystać do tego dania makaron typu świderki albo spaghetti. Jako pyszny dodatek można użyć migdałów, mozzarelli i doprawić np. czosnkiem lub całość posypać np. parmezanem.

iStock

Co zrobić z botwiny na kolację

  1. Pizza z botwinką - jest nietypowym pomysłem. Każdy z nas jest przyzwyczajony do standardowego sosu pomidorowego, ale zamiast tego jako podkład do pizzy możemy użyć właśnie botwinki i jajka. Tak upieczony placek będzie zupełnie inaczej smakował niż ten tradycyjny. Do pizzy z botwinką można również dodać inne dodatki takie jak ser czy kawałki brokuła. Aby urozmaicić i ubogacić smak takiej pizzy można dodać do niej pyszne oliwki, lub różnego rodzaju sery. Wszystko zależy od naszych upodobań oraz ulubionych smaków.
  2. Sałatka z botwinką z dodatkami - Pyszna wiosenna sałatka z botwiny z dodatkami będzie doskonałą przystawką na letnie wieczory. Można do niej dodać przepyszne maliny, wiśnie, orzechy czy też kurki. Świetnym pomysłem na sałatkę z botwinką będzie też połączenie botwiny z gruszką. To przełamie specyficzny smak tego warzywa i nadaje charakterystycznego smaku. Warto pamiętać o tym, że buraczki i liście botwiny warto skropić sokiem z cytryny. Pyszne letnie sałatki są również dobre z dodatkiem tuńczyka czy też łososia.
  3. Tarta z botwinką - jest kruchym ciastem, do którego możemy wykorzystać liście botwinki i same buraczki. Wszystko możemy zapiec w połączeniu z innymi pysznymi dodatkami takimi jak kozi ser, ser typu feta. Gotowy wierzch tarty możemy posypać np. świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub użyć składników wedle własnego upodobania. Sposobów na tartę z wykorzystaniem botwinki jest naprawdę wiele. Co więcej, tarta z botwinką może być świetnym przysmakiem do zup.
  4. Sos z botwinki - jeśli nie masz pomysłu na dodatek do obiadu, to wystarczy zrobić z botwiny pyszny sos. Dobrze będzie smakował z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem i makaronem. Do sosu można wykorzystać liście botwinki, jak i same młode buraczki. Można dodać do niego szczypiorek lub koperek i doprawić go solą i pieprzem, jak i ulubionymi ziołami takimi jak czosnek, tymianek, bazylia i zioła prowansalskie.

Co zrobić z botwinki - zdrowe przekąski

  1. .Kiszonka z botwinki-  Aby, w pełni wykorzystać bogactwo i właściwości tego warzywa możemy go ukisić i włożyć do słoików na zimę. Botwinkę możemy przygotować tradycyjnie w roztworze soli lub w jogurcie. Botwinkę można kisić samemu lub też w towarzystwie ulubionych warzyw takich jak ogórek, papryka, cebula, czy też rzodkiewka. Z takiego połączenia uzyskamy pyszną kiszoną sałatkę, która posłuży nam jako dodatek do obiadu. Można z niej korzystać o dowolnej porze roku. Botwinka do słoików na zimę jest bardzo przydatna. Oprócz tego kiszonka z botwinki jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz A. Wzmacnia nasz organizm, kiedy jest najbardziej narażony na wszelkie infekcje i przeziębienia. Wspomaga odporność i pozytywnie wpływa na nasz organizm.
  2. Chipsy z liści botwiny - chyba nie ma osoby, która nie lubi czegoś przekąsić i pochrupać. Dobrym, ale przede wszystkim dobrym zamiennikiem dla sklepowych chipsów są chipsy zrobione z liści botwinki. Przygotowuje się je szybko i łatwo. Mogą posłużyć jako dodatek do zup i kremów. Wystarczy włożyć je do piekarnika i doprawić ulubionymi przyprawami. Upieczone będą kruche i na pewno pyszne.

Polecamy: botwinka na zimę

Dlaczego warto jeść botwinkę?

Botwinka jest sezonowym warzywem, które jest nie tylko zdrowy, lecz także pyszny. Potrawy z botwiny to nie tylko pyszne zupy takie jak chłodniki czy barszcze. Za pomocą botwinki możemy stworzyć pyszne dodatki w postaci sosów do mięs, czy też kiszonek. Można ją jeść w formie surowej lub pić jako koktajl czy sok. Co można ugotować z botwiny? Z botwiny można przyrządzić wiele dań, czasami nawet nieoczekiwanych. Bardzo dobre są m.in. placuszki, roladki nadziewane czy też tarty.

Mało kto wie, że botwinkę można jeść w formie surowej zarówno jako liście, łodygi i korzenie. Surowa botwinka jest bardzo zdrowa i dostarcza organizmowi wiele cennych witamin oraz minerałów. Dobroczynnie wpływa na układ krwionośny oraz na układ nerwowy. Botwinka jako warzywo sezonowe posiada wiele właściwości odżywczych oraz cennych witamin, które dobrze wpływają na nasz organizm. W botwince znajdują się:

  • witamina A;
  • witamina C;
  • kwas foliowy.

Botwinka pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz na układ nerwowy. Z racji wielu pozytywnych właściwości warto to warzywo na stałe wprowadzić do naszego menu. Wybierając się na bazar po warzywa, nigdy nie powinniśmy go omijać.