Oliwki to owoce drzew oliwnych, rosnących najczęściej w południowej Europie. Wielkie gaje oliwne pokrywają ogromne tereny. Najczęściej robi się z nich oliwę. Oliwa uznawana jest za najzdrowszy tłuszcz świata. Najlepsza jest tak zwana oliwa extra virgin. Tłoczenie odbywa się na zimno, a oleju nie poddaje się żadnym procesom chemicznym.

Oliwki zbierali już ludzie z epoki kamienia, a najstarsza amfora z oliwą jest datowana na około 3500 lat p.n.e. Używana jest zarówno w kuchni, jako olej do smażenia, sałatek i przechowywania żywności, jak i do celów kosmetycznych.

Różne kolory oliwek

Zastanawiacie się, czy kolor oliwki wskazuje na różne jej gatunki? Nic bardziej mylnego. Zielona, czerwona i czarna to wciąż ta sama oliwka. To co je różni, to poziom dojrzałości. Zielone oliwki to jeszcze niedojrzałe owoce, jasnobrązowe i czerwone, to oliwki w połowie dojrzałe, a ciemnofioletowe i czarne świadczą o pełnej dojrzałości owocu. Z jednego drzewa zbiera się oliwki kilka razy. We wrześniu i październiku zielone, a w listopadzie, grudniu, a nawet w styczniu, mocniej dojrzałe aż do czarnych. W zależności od kolory różnią się też smakiem, ale wszystkie są bardzo cenne dla naszego organizmu.

Właściwości oliwek

  • Czarne oliwki są doskonałym źródłem witaminy E, która wpływa na skuteczne neutralizowanie wolnych rodników, przez co opóźniają się procesy starzenia.
  • Wysoka zawartość żelaza zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Spożywanie oliwek poprawia krążenie krwi
  • Zawarty w nich wapń wzmacnia nasze kości
  • Obecny w nich sód wpływa na prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. Ponadto reguluje poziom wody w naszym ciele
  • Oliwki posiadają właściwości przeciwzapalne, przez co są pomocne przy alergiach. Ekstrakty z oliwek działają antyhistaminowo.
  • Regularne spożywanie oliwek może uchronić nas przed migreną.
  • Oliwki w postaci, jakiej je jemy, są kiszonkami, czyli naturalnymi probiotykami. Dzięki temu poprawiają pracę jelit, przyspieszają metabolizm, i poprawiają odporność.
  • Dzięki dużej ilości różnych antyoksydantów i przeciwzapalnych składników odżywczych, mogą działać jak naturalny środek przeciwbólowy.
  • Tłuszcze zwarte w oliwkach zmniejszają ryzyko miażdżycy i zwiększają poziom dobrego cholesterolu. Związki antyoksydacyjne hamują proces starzenia się serca.
  • Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oliwek sprawiają, że są one naturalnym środkiem ochrony przed nowotworami.
  • Zawartość witaminy E i A, sprawia, że działają niczym kosmetyk na naszą skórę, odżywiają, nawilżają i ją chronią.
  • Oliwki mają również korzystny wpływ na owrzodzenia i zapalenie żołądka.
  • Czarne oliwki zawierają sporo błonnika, co sprzyja zrównoważonemu działaniu przewodu pokarmowego, oraz jest pomocne przy utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
  • Ich spożywanie może wpłynąć pozytywnie na obniżenie poziomu cukru we krwi.
  • Występujące w oliwkach tłuszcze jednonienasycone mogą wspierać odchudzanie. Sprawiają one, że czujemy się najedzeni i nie sięgamy po przekąski.

Ile można jeść oliwek dziennie?

Dietetycy i specjaliści rekomendują jedzenie 25 g oliwek dziennie, co jest odpowiada 7 sztukom owoców. Ich wartość kaloryczna to jedynie 37 kcal.