Niewielkie owoce o niepozornym kształcie to bogactwo rutyny i antocyjanów. Wspomagają osłabioną odporność w czasie jesiennych i zimowych załamań pogody. Mowa o aronii, która często ląduje do dżemów na bazie jabłek czy czarnych porzeczek. Jej zbawienne właściwości warto wykorzystać także w surowej postaci czyli soku czy nalewki. Sok możecie przecisnąć przez wyciskarkę wolnoobrotową czy zasypać je cukrem, aby móc przechowywać przez całą zimę. Sprawdźcie, w jaki sposób można ją dawkować, aby działała jak najlepszy shot na odporność.

Jak pić sok z aronii?

Sok z aronii nie może być stosowany w zbyt dużych dawkach. Już 50 ml dziennie wystarcza, aby wspomóc walkę z nadciśnieniem czy ogólnym osłabieniem przy chorobie czy rekonwalescencji. Wypijcie 25-30 ml rano i wieczorem, aby uspokoić nerwy czy zbyt wysokie ciśnienie wywołane stresem i długotrwałym napięciem. Nie wypijajcie więcej niż zalecana dawka, ze względu na jej silne właściwości obniżające ciśnienie.

Jakie działanie ma sok z aronii?

Aronia pozytywnie działa zwłaszcza przy regulowaniu produkcji insulity i poziomu cukru we krwi. To sprawia, ze jest idealna dla osób cierpiących na cukrzycę. To także nieoceniony owoc w walce i zapobieganiu chorób oczu: jaskrze, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomagające układ krwionośny. Przy pierwszych objawach grypy czy przeziębienia warto dodać sok z aronii do herbaty czy wody, aby wspomóc organizm w walce. To bogactwo witaminy C, E,PP oraz żelaza, manganu czy wapnia.

Oprócz tego, sok z aronii pomaga ustabilizować poziom cholesterolu i zapobiega rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie. Aronia jest bogatym źródłem witaminy P, B2, kwasu foliowego i wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Wszystkie witaminy zawarte w aronii pełnią wspólnie funkcję przeciwutleniaczy, które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Oznacza to, że chronią nas przed miażdżycą, starzeniem się skóry, chorobą Alzheimera, Parkinsonem, udarami, a nawet przed demencją.

Jakie są przeciwwskazania do picia soku z aronii?

Sok oraz przetwory z aronii nie są szczególnie polecane osobom z chorobami układu trawienia. Przy nadkwasocie czy wrzodach jest odradzana ze względu na kwaśny odczyn oraz intensywną cierpkość. Niewskazana jest także dla osób z niskim ciśnieniem, żylakach oraz zaparciach.

W tym przypadku jedynie niewielkie ilości w dżemach, przetworach oraz dodatkach do deserów mogą być bezpieczne. Jej barwnik jest stosowany w formie sproszkowanej w ciastach i daniach gotowych.