Jeśli do tej pory raczej nie byliście fanami aronii, koniecznie zmieńcie zdanie o tych drobnych owocach. W niepozornych kuleczkach znajdziecie tyle dobroczynnych substancji, że przetwory z aronii powinny znaleźć się w każdym domu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Najlepszym sposobem na codzienną dawkę zdrowia płynącego z tych drobinek jest sok z aronii, który pity regularnie wspomoże nie tylko pracę mózgu, ale wpłynie pozytywnie na cały organizm.

Właściwości aronii

Aronia zawiera w sobie mnóstwo antocyjanów, które oprócz właściwości barwiących, pozytywnie działają na mózg. Pomagają bowiem chronić przed chorobami neurologicznymi. Oprócz tego aronia skrywa w sobie dużo więcej cennych składników, w tym kwas foliowy, magnez, potas, cynk i żelazo, a także witaminy C, K, E i te z grupy B. Wszystko to sprawia, że aronia genialnie działa na cały organizm. Oto niektóre korzyści z jedzenia aronii:

  • działa przeciwzapalnie,
  • ma właściwości antybakteryjne,
  • wspiera pracę układy krążenia,
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • pomaga przy zapaleniu dróg moczowych,
  • łagodzi objawy przeziębienia,
  • wspomaga wzrok

Aronia często ląduje w dżemach na bazie jabłek czy czarnych porzeczek. Jej zbawienne właściwości warto wykorzystać także w surowej postaci czyli soku czy nalewki. Sok możecie przecisnąć przez wyciskarkę wolnoobrotową czy zasypać je cukrem, aby móc przechowywać przez całą zimę. Sprawdźcie, w jaki sposób można go zrobić i dawkować, aby działał jak najlepszy shot na odporność.

Sok z aronii

  • 1 kg aronii
  • 0.5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 500 ml wody
  • 15 szt liści wiśni
  1. Owoce umyjcie  i rozdrobnijcie tłuczkiem do ziemniaków albo blenderem.
  2. Rozgniecioną aronię wraz z sokiem przełóżcie do garnka i dorzućcie garść liści wiśni. Zalejcie całość wodą i gotujcie na wolnym ogniu 40 min.
  3. Następnie przefiltrujcie całość przez sito lub przez gazę ponownie do garnka. Dodajcie cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszajcie i gotujcie na małym ogniu do rozpuszczenia kryształków cukru.
  4. Sok z aronii rozlejcie do butelek, albo słoików i pasteryzujcie 20 minut na mokro w garnku. Przechowujcie w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak pić sok z aronii?

Sok z aronii nie może być stosowany w zbyt dużych dawkach. Już 50 ml dziennie wystarcza, aby wspomóc walkę z nadciśnieniem czy ogólnym osłabieniem przy chorobie czy rekonwalescencji. Wypijcie 25-30 ml rano i wieczorem, aby uspokoić nerwy czy zbyt wysokie ciśnienie wywołane stresem i długotrwałym napięciem. Nie wypijajcie więcej niż zalecana dawka, ze względu na jej silne właściwości obniżające ciśnienie.

Jakie działanie ma sok z aronii?

Aronia pozytywnie działa zwłaszcza przy regulowaniu produkcji insulity i poziomu cukru we krwi. To sprawia, ze jest idealna dla osób cierpiących na cukrzycę. To także nieoceniony owoc w walce i zapobieganiu chorób oczu: jaskrze, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomagające układ krwionośny. Przy pierwszych objawach grypy czy przeziębienia warto dodać sok z aronii do herbaty czy wody, aby wspomóc organizm w walce. To bogactwo witaminy C, E,PP oraz żelaza, manganu czy wapnia.

Oprócz tego, sok z aronii pomaga ustabilizować poziom cholesterolu i zapobiega rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie. Aronia jest bogatym źródłem witaminy P, B2, kwasu foliowego i wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Wszystkie witaminy zawarte w aronii pełnią wspólnie funkcję przeciwutleniaczy, które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Oznacza to, że chronią nas przed miażdżycą, starzeniem się skóry, chorobą Alzheimera, Parkinsonem, udarami, a nawet przed demencją.

Jakie są przeciwwskazania do picia soku z aronii?

Sok oraz przetwory z aronii nie są szczególnie polecane osobom z chorobami układu trawienia. Przy nadkwasocie czy wrzodach jest odradzana ze względu na kwaśny odczyn oraz intensywną cierpkość. Niewskazana jest także dla osób z niskim ciśnieniem, żylakach oraz zaparciach.

W tym przypadku jedynie niewielkie ilości w dżemach, przetworach oraz dodatkach do deserów mogą być bezpieczne. Jej barwnik jest stosowany w formie sproszkowanej w ciastach i daniach gotowych.