Świeży agrest zjadany prosto z krzaczka smakuje najlepiej na świecie, ale gdy macie go dużo, warto wykorzystywać ten składnik na wszelkie sposoby. Gdy więc przyniesiecie pełny koszyczek do domu, zakręćcie szybkie ciasto z agrestem, a jego smak i zapach zachwyci każdego łasucha. Zobaczcie, jak zrobić taki prosty deser i nie czekajcie ani chwili.
Najprostsze ciasto z agrestem
W sieci można znaleźć wiele przepisów na ciasto z agrestem. Możemy wybierać wśród wypieków drożdżowych, na kruchym spodzie czy na biszkopcie. Jeśli natomiast chodzi o dodatki, to spotkamy agrestowe wypieki z galaretką, przełożone budyniem, na masie twarogowej, czy z chrupiącą bezą na wierzchu.
My jednak stawiamy na klasykę, czyli prosty babciny przepis na proste ciasto na bazie kefiru z kruszonką na wierzchu. Dzięki dodatkowy kwaśnego nabiału, ciasto wychodzi idealnie mięciutkie i puszyste, a tę delikatność świetnie równoważy chrupiąca kruszonka, która idealnie dopełnia całość. Sam przepis jest banalnie prosty, ale trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie.
Jak zrobić ciasto z agrestem?
Przepis na ciasto z agrestem to bułka z masłem, a jedyne, o czym trzeba tu pamiętać, to dokładne trzymanie się wszystkich proporcji oraz to, że kefir i jajko powinny mieć temperaturę pokojową. To bardzo ważne, bo inaczej wypiek może się nie udać i zakończyć jednym wielkim zakalcem. Pamiętajcie więc, aby wyciągnąć te składniki z lodówki na co najmniej godzinę przed planowanym miksowaniem ciasta. Jedynym wyjątkiem jest tu masło na kruszonkę, gdyż ono oczywiście musi być twarde i zimne, aby kruche ciasto porządnie chrupało.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ciasto z agrestem i kruszonką. Koniecznie spróbujcie odtworzyć go w domu, dopóki jeszcze trwa sezon na te działkowe owoce.
Ciasto z agrestem - przepis
Składniki:
na ciasto:
- 320 g mąki pszennej,
- 1 szklanka kefiru,
- 1 jajko (rozmiar L),
- 70 g masła
- 150 g cukru,
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej,
- 60 g zimnego masła,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
dodatkowo:
- 0,5 kg świeżego agrestu,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od kruszonki, która musi się porządnie schłodzić w lodówce. Łączymy więc w misce 80 g mąki, 60 g zimnego masła i 50 g cukru oraz 1 łyżkę cukru wanilinowego. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki.
- W międzyczasie miksujemy główną masę, czyli ucieramy na puszystą masę resztę masła z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wbijamy jajko, a na koniec powoli dolewamy kefir, cięgle miksując. Całość mieszamy na jednolitą masę, a następnie stopniowo dosypujemy suche składniki, czyli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Gotowy ciasto przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wysypujemy na górę umyty i osuszony agrest. Ciasto kruche wyjmujmy z lodówki i ścieramy na tarce, tworząc drobną kruszonkę na wierzchu.
- Tak przygotowane ciasto z agrestem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Gotowy wypiek odstawiamy do wystudzenia, a przed samym podaniem na stół, posypujemy jego wierzch odrobiną cukru pudru.
Co zrobić z agrestu? Inne pomysły
Ciasto z agrestem to prawdziwy letni przysmak, ale na tym przepisie nie kończą się pomysły na wykorzystanie tego owocu. Jeśli macie we własnych ogródkach agrest, lub często widujecie go na straganach, to wypróbujcie też takie pyszności jak:
- kremowy sernik z agrestem,
- krucha tarta z agrestem,
- domowy dżem z agrestu,
- orzeźwiający kompot z agrestu.

















