Delikatne placki z rybnym nadzieniem zasmakują nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Skrywają one w sobie takie składniki jak jajka, mąka, mleko, pomidory, tuńczyk i płatki owsiane. Większość produktów na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Poniżej tłumaczymy krok po kroku jak przygotować to wyjątkowe danie.

Tuńczyk i płatki owsiane – co możecie z nich wyczarować?

Tuńczyk i płatki owsiane to nietypowe połączenie. Okazuje się, że z dodatkiem tych dwóch składników możemy wykonać wyśmienitą potrawę. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Jeśli chcecie wykonać to rewelacyjne danie, wystarczy, że przygotujecie:

  • 70 g płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 1 pomidora,
  • 1 cebulę,
  • puszkę tuńczyka,
  • łyżkę śmietany 30%,
  • łyżeczkę majonezu,
  • sól, 
  • pieprz.

Na początku rozdrobnijcie płatki owsiane w malakserze. Powinna powstać z nich mąka. Następnie przełóżcie ją do miski. Wbijcie jajka i wlejcie mleko. Całość dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie naczynie folią do żywności oraz odstawcie na bok.

W międzyczasie umyjcie pomidora i obierzcie cebulę. Warzywa pokrójcie w kostkę. Przełóżcie je do miski. Dodajcie tuńczyka, śmietanę oraz majonez. Całość doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie składniki ze sobą.

Olej rozgrzejcie na patelni. Wylewajcie na niego (za pomocą chochli) ciasto z mąki owsianej. Placki smażcie z obu stron na złoty kolor.

Jeden placek wyłóżcie na duży talerz. Następnie nałóżcie na niego wcześniej przygotowane nadzienie z pomidorów oraz cebuli. Całość przykryjcie drugim plackiem. Gotowe danie możecie dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem. 

Placki z płatków owsianych na słodko

Tuńczyk i płatki owsiane to niejedyne smaczne połączenie. Okazuje się, że te delikatne placki świetnie sprawdzą się również na deser. Wystarczy pominąć przygotowanie warzywnego nadzienia. Gotową potrawę możecie posypać cukrem pudrem bądź oblać polewą czekoladową. 

Poza tym placki owsiane rewelacyjnie komponują się z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami. Warto sięgnąć tutaj po maliny, truskawki, wiśnie, a nawet borówki. Zimą niektórzy zastępują je domowej roboty konfiturą, bądź dżemem. Ponadto, jeśli chcecie, możecie przełożyć placki także kremem czekoladowym, mlekiem skondensowanym, musem jabłkowym lub słodkim serkiem.