Prawie każdy robi już ogórki na zimę. Sezon na ogórki w pełni, wiec wykorzystujemy je, jak się da najbardziej, by zimą korzystać z przygotowanych przetworów. Robimy więc ogórki kiszone, konserwowe, ogórki na zupę, albo sałatki w słoikach na zimę. Przepisów jest wiele, smaki różnicujemy dodatkami, ale ciągle szukamy czegoś nowego. Tym razem przychodzimy nie z nowym przepisem na zalewę, ale podajemy sposób konserwacji na zimno. Być może jeszcze nie słyszeliście o niej, więc tłumaczymy, na czym polega.
Ogórki w słoikach zimną metodą konserwacji to nasze tegoroczne odkrycie. Ten sposób to złamanie klasycznego przepisu, ale nie bójcie się zaryzykować i przetestujcie go, szykując przetwory na zimę. Proces przygotowania jest prosty, a lista składników krótka, za to smak finalnych przetworów zachwyca każdego. Sami zobaczcie, o co tu chodzi, a sami zechcecie spróbować.
Nietypowy przepis na przetwory z ogórków
Zwykle robiąc ogórki kiszone wypełniamy słoiki zimną solanką, a potem szczelnie zakręcamy i odstawiamy do spiżarni lub piwnicy. Ten przepis jest jednak nieco inny i niektórych może mocno zaskoczyć. Ogórki przygotowywane zimną metodą konserwacji robi się bowiem w dwóch etapach.
Najpierw wypełniamy słoiki przyprawami i zalewamy ogórki w słoikach solanką, po czym przykrywamy całość wieczkami (ale ich nie zakręcamy) i odstawiamy na około 4-5 dni do miejsca o temperaturze pokojowej. Ważne, aby na ten czas słoiki ustawić na dużej tacy lub innej podstawce, która umożliwi swobodne spływanie fermentującej zalewy.
Po tym czasie zlewamy cały płyn ze słoików, płuczemy umieszczone tam ogórki, a następnie ponownie zalewamy całość zimną wodą. Dopiero teraz mocno zakręcamy pokrywki i odstawiamy przetwory z ogórków w docelowe, chłodne miejsce, takie jak piwnica lub spiżarnia. Taka metoda może początkowo wydawać się dziwna, ale dzięki niej ogórki wychodzą przepyszne i doskonale chrupią.
Ogórki w słoikach na zimno - dodatki
Ogórki w słoikach zimną metodą konserwacji można zrobić tylko na bazie solanki, jednak jeśli chcecie, dorzućcie do słoików ulubione przyprawy, takie jak baldachy kopru, gorczyca, ząbki czosnku czy liść laurowy. Do dorzucenie do środka szczypty ostrej mielonej papryki albo odrobiny kruszonego chili. Eksperymentujcie z różnymi przyprawami i sami wybierzcie swoją ulubioną wersję tego przepisu. Poniżej znajdziecie dokładne kroki przygotowania, dzięki którym ogórki w słoikach na zimno wyjdą, jak trzeba.
Przepis na ogórki w słoikach
Składniki:
- świeże ogórki gruntowe (najlepiej niewielkie),
- woda i sól w proporcji 100 g przyprawy na 1 l płynu,
- opcjonalnie: bladachy kopru, ząbki czosnku, ostra papryka mielona.
Przygotowanie:
- Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. Na dno wyparzonych słoików wkładamy ulubione dodatki (na przykład baldachy kopru, ząbki czosnku i po szczypcie ostrej papryki mielonej), a potem ciasno wciskamy ogórki.
- W zimnej wodzie rozpuszczamy sól, zachowując proporcję 100 g na każdy litr. Tak przygotowaną solanką wypełniamy słoiki i przykrywamy je pokrywkami, ale nie zakręcamy.
- Tak przygotowane słoiki układamy a tacy lub innej podstawce, na którą będzie mogła spływać fermentująca zalewa. Wszystko zostawiamy na około 4 dni w temperaturze pokojowej, a po tym czasie odcedzamy solankę i płuczemy ogórki w czystej, zimnej wodzie.
- Następnie ogórki w słoikach zalewamy ponownie czystą wodą i zakręcamy pokrywki. Tak przygotowane słoiki znów mocno zakręcamy pokrywkami i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Źródło: poradnik-pl.top

















