Jak pachnie jesień? Dla nas zdecydowanie ciastem marchewkowym! Kiedy myślimy o tym przysmaku, mamy w głowie wilgotne, pełne bakalii ciasto z aksamitnym kremem na wierzchu. Właśnie taką idealną wersję piecze Anna Starmach, a przepisem dzieli się na swoich mediach społecznościowych. Zobaczcie, jaki jest Jej sposób na to, aby wypiek wychodził perfekcyjnie.

Sekret wilgotnego ciasta marchewkowego

W sieci i książkach kucharskich znajdziemy przeróżne przepisy na ciasta marchewkowe. Ten przysmak doczekał się już wielu wersji smakowych z rozmaitymi dodatkami. Niezależnie od tego, którą recepturę wybierzemy, oczekujemy przede wszystkim, aby ciasto było wilgotne i sprężyste. Co zrobić, aby wyszedł właśnie taki? Anna Starmach radzi, aby zetrzeć do surowego ciasta jedno jabłko. Dzięki temu wypiek będzie miał przyjemnie wilgotną i delikatną strukturę. Na swoim blogu oraz Instagramie jurorka kulinarnego show zdradziła swój przepis na idealne ciasto marchewkowe z aksamitnym kremem. Zobaczcie, czego będziecie potrzebowali i odtwórzcie go w swoich kuchniach. 

Przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach

Składniki:

Ciasto

  • 4 jaja
  • 250 g mąki
  • 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
  • 1 starte jabłko
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 350 g cukru brązowego
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów pekan
  • 1 garść orzechów włoskich

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kroki przygotowania:

1. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i cynamon.

2. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy olej i dosypujemy cukier brązowy i waniliowy. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach.

3. Łączymy suche i mokre składniki z obu misek, a następnie dodajemy starte marchewki oraz jabłko i dokładnie mieszamy.

5. Orzechy grubo siekamy i razem z rodzynkami dodajemy do ciasta.

6. Dwie okrągłe formy (22–23 cm) smarujemy olejem i przelewamy do nich ciasto. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Upieczone ciasta studzimy.

7. W międzyczasie przygotowujemy krem ze śmietanki zmiksowanej z mascarpone, cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. 

8. Połową kremu smarujemy jeden blat ciasta, a następnie układamy na nim drugi krążek i dekorujemy jego wierzch resztą kremu. Całość dekorujemy orzechami.