Gdy za oknem robi się upalnie, najlepszym pomysłem na ochłodzenie organizmu są lody. Zazwyczaj kierujemy swoje kroki do sklepu, ale ceny często odstraszają i odchodzimy od lodówki z pustymi rękoma. Dlatego coraz częściej robimy domowe lody, które nie tylko są dużo zdrowsze i bez zbędnych dodatków, ale też ich przygotowanie wychodzi znacznie taniej, niż gdybyśmy chcieli taką ilość kupić w sklepie. Kolejna zaleta to to, że możemy dobierać smaki do własnych upodobań i łączyć składniki, których nigdy nie znaleźlibyśmy w sklepowej ofercie. Najczęściej bazą do takich lodów jest śmietanka, cukier i jajko.

Domowe lody czekoladowe

W naszym przepisie również znajdziecie śmietankę, ale zamiast jajka i cukru jest inny składnik, który zastępuje oba składniki, to mleko skondensowane. Ostatni składnik to kakao i tutaj też warto wybrać produkt sprawdzony i naturalny. Bez dodatków cukru, czy innych ulepszaczy. Klasyczne gorzkie kakao będzie najlepsze. Oprócz tego, że kakao fantastycznie podkręci smak lodów, to dodatkowo ma wiele cennych właściwości. M.in. polepsza pamięć, opóźnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, poprawia nastrój i łagodzi stres, a 1 łyżka gorzkiego kakao dostarcza aż 45 g magnezu, który wspiera układ krążenia, przeciwdziała migrenom i depresji, a także wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi.

Aksamitne lody czekoladowe z 3 składników

Jeśli więc jesteście miłośnikami lodów czekoladowych, nie kupujcie ich w sklepie, tylko zróbcie samodzielnie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, w smaku i konsystencji nie maja konkurencji, a na dodatek sami możecie zdecydować jak mocno czekoladowe maja być te lody. Jeśli więc lubicie lekko czekoladowe smaki, wystarczy dodać niewielką ilość kakao, a gdy jesteście miłośnikami mocno kakaowych smaków, nie żałujcie sobie tego składnika. Zobaczcie, jak i z czego przygotować najlepsze i najszybsze domowe lody czekoladowe. Przygotujcie:

  • 2 szklanki  słodkiej śmietanki 36 %
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki przesianego kakao

Zacznijcie od ubicia śmietanki na półsztywno. następnie dodajcie mleko skondensowane  i wymieszajcie całość na wolniejszych obrotach. Gdy oba składniki połączą się w jednolitą, gładką masę dodajcie przesiane przez sitko kakao i mieszajcie, aż wszystkie grudki znikną i powstanie jednolita w kolorze i konsystencji masa lodowa.
Całość przełóżcie do pojemnika przeznaczonego do żywności z możliwością mrożenia. Wyrównajcie powierzchnię i przykryjcie od góry pokrywką, albo folią spożywcza.
Włóżcie do zamrażalnika na minimum 4 godziny, ale najlepiej, jeśli zostaną tam na całą noc. Po tym czasie kremowe, czekoladowe lody są gotowe do podania.

Z czym podawać lody czekoladowe?

Doskonałym dodatkiem do lodów czekoladowych jest mięta. Możecie ja podać w postaci świeżych listków, ale też syropu miętowego. Do lodów czekoladowych pasują też owoce sezonowe (porzeczki, czereśnie, maliny), orzechy i bakalie, wiórki kokosowe, kawałki czekolady, karmel albo konfitura z wiśni.

Domowe lody na bazie mleka skondensowanego

Baza z mleka skondensowanego i śmietanki może być podstawą do przygotowania wielu innych lodów smakowych. Wystarczy dodać do niej, zamiast kakao naturalną wanilię, zmiksowane truskawki, maliny, wiórki kokosowe, sok cytrynowy, albo właśnie pesto z mięty. Do takiej bazy możecie dodać [praktycznie każdy smak, jaki lubicie, a ogranicza was tylko wyobraźnia.

Jeśli więc macie w szafce kuchennej puszkę mleka skondensowanego, nie zastanawiajcie się, co możecie z niej zrobić, tylko chwyćcie za mikser i stwórzcie najlepsze domowe lody.