Wygląda jak małe cudeńko, a naprawdę jest proste – smoothie bowl to gęsty koktajl podany w miseczce i ozdobiony kolorowymi owocami, orzechami, wiórkami, płatkami – tym, co i ładne, i zdrowe, i smaczne. Takie kolorowe cuda nie są zarezerwowane na letnie miesiące! Jesienią i zimą też możecie pozwolić sobie na takie śniadanie. Przyda się mocny blender, bo smoothie musi być ultragładkie, a takie składniki jak migdały, pestki, płatki czy kostki lodu mogą okazać się wyzwaniem dla słabszego sprzętu. Korzystaj z dostępnych składników – nie brakuje ich w sklepach – i szukaj pomysłów na ozdoby. To szczegóły, które robią różnicę. Zrób, zjedz i pochwal się na Instagramie lub Facebooku, bo smoothie bowl są do tego stworzone. Do ozdoby użyliśmy jednego zestawu produktów – zobaczcie, jak wiele kombinacji można zastosować, bez konieczności robienia ogromnych zakupów.

Jesienna wersja smoothie bowl

Do przygotowania tej miseczki zainspirował mnie owoc kaki (szaron, persymona). Przyznam, że rzadko go kupuję, choć jest i niedrogi, i dostępny w wielu sklepach, także dyskontach. Jeśli już trafiał do mojego koszyka, zjadałam go jako przekąskę – kawałek po kawałku. Jednym z jego atutów jest piękny kolor i o ile niewiele wniósłby do koktajlu, gdybyśmy go zblendowali, o tyle jako wierzch sprawdza się idealnie – ładnie wygląda, jego zwarta struktura idealnie uzupełnia gładkie smoothie, a smak wręcz orzeźwia – w zestawieniu z migdałowo-bananową bazą.

2 dojrzałe banany

1 duża gruszka pokrojona na kawałki

0,5-1 szklanka mleka roślinnego (owsiane, migdałowe, kokosowe – jak wolisz)

¾ szklanki migdałów

Wierzch:

Pół gruszki pokrojonej w plasterki

Owoc kaki pokrojony w cienkie plasterki

Wiórki kokosowe

Owoce goji, pistacje lub inne orzechy

Maliny (mogą być mrożone, ale wyjmij je z zamrażalnika na godzinę przed robieniem koktajlu)

Składniki smoothie dokładnie zblenduj w blenderze kielichowym Amica BTM5011 – przelej do dwóch miseczek. Cienko pokrojone owoce układaj plasterek na plasterku, a wiórki orzechy i inne dodatki rozsyp między nimi. Pamiętaj, że można je rozsypywać nierównomiernie i formować różne kształty – prosta linia może być ciekawsza niż kopczyk, więc próbuj i baw się!

UWAGA: Do blendowania takiej ilości całych migdałów potrzebny jest mocny blender (np. 800 W, Amica BTM5011).

Czekolada na śniadanie

Tak, to owsianka z czekoladą – na ciepło na dodatek, więc smakuje trochę jak gorąca czekolada. Przygotowanie zacznij kilka godzin wcześniej (na przykład wieczorem, żeby rano zjeść tę miskę na śniadanie).

30 g płatków owsianych

Szklanka mleka krowiego lub roślinnego – jak wolisz

2-3 kostki czekolady

Łyżka ciemnego kakao

Na wierzch:

Maliny (mogą być mrożone)

Kiwi

Gruszka

Orzechy, płatki migdałowe, wiórki czekolady, plasterki banana

Płatki zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin do lodówki. Kiedy nasiąkną i zmiękną, przełóż je do blendera i zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji. W związku z tym, że testowany przez nas blender kielichowy Amica BTM 5011 ma moc 800 W, postanowiliśmy skrócić czas namaczania do godziny i sprawdzić, czy uda nam się uzyskać gładkie smoothie. Pomaga w tym specjalną Funkcję Smoothie, która polega na tym, że przez pierwszych 15 sekund prędkość stopniowo zwiększa się do maksymalnej, a następnie utrzymuje się na tym poziomie (można go używać maksymalnie przez 2 minuty).  Do masy dodaj czekoladę oraz kakao, wymieszaj i podgrzej na małym ogniu do uzyskania pożądanej temperatury. Rozdziel smoothie do miseczek – jedną obłóż malinami, plasterkami banana i posypkami. Na drugiej ułóż kiwi i gruszkę oraz orzechy i wiórki.

Zielony koktajl mocy

Po ciepłej czekoladzie czas na orzeźwienie – do koktajlu dodajemy kostki lodu, żeby sprawdzić, jak poradzi sobie z nimi testowany blender. Jesienią i zimą brakuje nam zieleni na talerzu, a przecież jest ona w zasięgu ręki – tam, gdzie aksamitne awokado czy szpinak lub jarmuż. Sięgaj po nie często, bo są źródłem cennych witamin i minerałów, a tłuszcz z awokado należy do tych zdrowych – na dodatek naprawdę solidnie syci i chroni przed napadami głodu. Tajny składnik tego smoothie to sproszkowana zielona herbata matcha. Jest bardzo zdrowa i świetnie pobudza – lepiej niż kawa!

½ dojrzałego awokado

2 dojrzałe banany (mogą być mrożone, w kawałkach)

Szklanka liści jarmużu

Szklanka (lub 1,5 szklanki) mleka roślinnego lub wody

Łyżeczka zielonej herbaty matcha

Na wierzch:

Kaki

Kiwi

Maliny

Płatki migdałów

Pistacje

Wiórki kokosowe

Składniki koktajlu dokładnie zblenduj – chwilę to potrwa, bo twardy jarmuż tego wymaga – podziel na porcje. Na wierzchu jednej miseczki ułóż cieniutkie plasterki kaki i kiwi, drugą ozdób kaki i malinami. Posyp orzechami i wiórkami.

Żółte smoothie z kurkumą

To może was zaskoczyć, ale jeśli pijacie złote mleko, czyli połączenie mleka z kurkumą, nie zdziwi was też to smoothie. Łączy w sobie pobudzające, przeciwzapalne i wzmacniające działanie kurkumy i korzennych przypraw. Ma intensywny smak, więc warto uczynić je nieco lżejszym, dodając kostki lodu.

Pół miękkiego awokado

Szklanka mleka kokosowego

Łyżeczka kurkumy

2 kostki lodu

Centymetrowy kawałek imbiru – starty

Pół łyżeczki cynamonu

Szczypta pieprzu

Po ¼ łyżeczki kardamonu i gałki muszkatołowej

Łyżka miodu

 

Na wierzch:

Kiwi

Maliny

Wiórki kokosowe

Owoce goji

Składniki zblenduj na gładko – awokado sprawi, że mus będzie absolutnie gładki. Przełóż smoothie do miseczki lub dwóch. Po jednej stronie ułóż plasterki kiwi, po drugiej – maliny. Między nimi usyp linię z wiórków kokosowych i rozrzuć kilka owoców goji.

Test blendera

Jeśli regularnie robisz koktajle i smoothies, zapewne zdarza ci się wzbogacić je orzechami, ziarnami lub twardszymi warzywami – na przykład kawałkiem marchewki. Zapewne wiesz też, że słaby blender sobie z nimi nie poradzi. Blender kielichowy Amica BTM5011 ma moc 800 W i potrafi ją dobrze wykorzystać. Uporał się i z migdałami, i z kostkami lodu. Te ostatnie to dodatkowo dobra wiadomość, bo otwiera przed nami nowe możliwości – nie tylko zdrowe koktajle i letnie lemoniady będą wyśmienite, ale i orzeźwiające drinki na kruszonym lodzie! Do większości zadań wystarczą niższe biegi blendera, ale w razie potrzeby, wyższe prędkości pomogą uporać się z twardszymi i gęstszymi produktami.

Z drugiej strony blender ten można też wykorzystać do robienia kremowych zup. W tym kontekście wyjątkowo cieszy mnie szklany kielich HotSafe+ – w kontakcie z gorącymi płynami zawsze bardziej ufam szkłu niż plastikowi. Cięższy, ale wygodny i łatwo się go myje – odkręcając nóż, całość możesz umyć w zmywarce.

Blender ma neutralny, ładny design i nie jest za duży – spokojnie zmieści się w nawet niewielkiej kuchni. Taki sprzęt stojący na kuchennym blacie sprawi, że częściej sięgniesz po zdrowe owoce, orzechy i ziarna – dla zdrowia, ale i dla wrażenia, jakie twoje smoothie bowl zrobi na rodzinie i znajomych.

Najlepsze sposoby na jarmuż