Prażonki

Pyszne danie regionalne ze Śląska. Najlepiej smakują przyrządzone w specjalnym garnku na ognisku.

Dodany przez: anetamlp

Prażonki

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 15 dag kiełbasy,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 mały burak,
  • pół marchewki,
  • łyżka smalcu,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w niewielkie kawałki, cebulę w piórka lub ćwierćplasterki. Marchew i buraka pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki/półplasterki, a boczek np. w kostkę lub paski. Dno garnka wysmarować smalcem lub ułożyć tłuszcz z boczku. Włożyć część ziemniaków, posolić, popieprzyć, ułożyć część buraków, marchwi i cebuli, oraz kiełbasy i boczku. Następnie ułożyć znowu ziemniaki, posolić popieprzyć,buraki, itd jak poprzednia warstwa. Tak ułożyć warstwami wszystkie składniki aż do końca. Dusić na małym ogniu do miękkości ok. 50 minut. Podawać z kefirem do picia.
warzywa obiad kolacja kiełbasa cebula boczek ziemniaki buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze