Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 15–20 minut
Porcja: 200 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
1/2 opakowania chińskiego makaronu mie (12,5 dag)
600 ml bulionu z drobiu
4 dag świeżych grzybów shiitake
2 papryczki chili
6 dag kiełków sojowych
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ziarna sezamu
5 dag cebulki dymki
7 dag owocu papai
6 dag tofu
Zupa ostro-kwaśna suan la t'ang - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Grzyby pokroić w paseczki. Papryczki chili opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki. Dymkę opłukać, posiekać. Owoc papai obrać, pokroić w kostkę. Tofu pokroić w kostkę.
Bulion zagotować z grzybami shiitake, papryczką chili, kiełkami sojowymi, octem ryżowym, sosem sojowym. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z niewielką ilością zimnej wody i wlać do zupy.
Zagotować, dodać makaron. Mieszając, gotować około pół minuty. Dodać dymkę, papaję i tofu. Gotować około 2 minut. Dodać sezam, przyprawić sosem sojowym i podawać.