Przepisy na sałatki - Sałatka makaronowa z kapustą włoską i grzybami
Składniki:
2 dag suszonych borowików
250 ml bulionu warzywnego
20 dag bardzo małych pieczarek
30 dag włoskiej kapusty
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
35 dag makaronu wstążki
pęczek natki pietruszki albo kolendry
Sałatka makaronowa z kapustą włoską i grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na sałatki - Sałatka makaronowa z kapustą włoską i grzybami
Grzyby zalewamy gorącym bulionem. Pieczarki tniemy na ćwiartki lub połówki, kapustę grubo szatkujemy. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy czosnek i cebulę. Dokładamy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy kapustę oraz suszone grzyby z zalewą.
Oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy, dusimy ok. 10 min. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z resztą oliwy. Patelnię odkrywamy, żeby odparowała połowa płynu, po czym mieszamy z makaronem i posiekaną zieleniną. Sałatkę można podawać na ciepło i na zimno.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!