Penne z łososiem

Szybka praca a radość z jedzenia – nieziemska. Lubię takie kombinowanie z kilkoma składnikami.

Sosydania z makaronempennePasty

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 162 głosów)

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób:
  • ½ opakowania makaronu penne
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2-3 fileciki anchovis
  • 1 łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
  • 1 świeża chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 – 10 pomidorków koktajlowych
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Starty parmezan
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Świeża bazylia

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy anchovies, smażymy dotąd aż się rozpadną na pastę, dodajemy drobno skrojone chili, pieprz marynowany i czosnek. Przesmażamy razem. Pomidorki kroimy w ćwiartki, dorzucamy do składników na patelni. Łososia kroimy w paski i przesmażamy chwilę z resztą składników. Dodajemy odcedzony makaron, sól i zioła prowansalskie. Serwujemy gorące posypane słuszną ilością parmezanu i świeżą bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy