papryka w proszku
3 kolekcji przepisów
153 przepisów
Przepisy w kolekcji papryka w proszku

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasz z cielęciny

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym bardzo dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów i pieczarek. Jest to danie kuchni włoskiej, które syci i smakuje każdemu! Zapiekanka z mięsem mielonym jest dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dzięki zbitej konsystencji łatwo można zabrać ją również do pracy i odgrzać na szybki lunch.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Pulpety w sosie koperkowym to jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad. Klopsiki w sosie koperkowym możesz przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa, a także podawać z różnymi dodatkami. Kopytka, ziemniaki czy ryż – pulpeciki w sosie koperkowym będą świetnie smakować z każdym z nich. Pyszne pulpety w sosie koperkowym przygotujesz na obiad bez najmniejszych trudności – zwłaszcza mając sprawdzony przepis. Oto on!
Pulpety w sosie koperkowym

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków

Wegetariańskie smarowidło - pasta z fasoli na dwa sposoby. Pasta z fasoli pomidorowa czy pasta z fasoli pachnąca majerankiem i kminkiem? Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.
Pasta z fasoli

Makaron ze szpinakiem to bardzo popularne danie obiadowe. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Makaron ze szpinakiem łatwo również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Oto nasz sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem

Gulasz węgierski to sycąca propozycja na posiłek na gorąco. Największą popularnością cieszy się w chłodniejsze dni - oryginalny gulasz węgierski rozgrzewa i zastąpi dwudaniowy obiad, ale będzie też pyszną propozycją na obiadokolację. Bazą na gulasz po węgiersku może być szynka wieprzowa, ale w niektórych wersjach króluje wołowina. Przepisy na gulasz po węgiersku czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos węgierski - to efekt wytopienia tłuszczu z mięsa i połączenia w trakcie duszenia z aromatycznymi przyprawami - w końcu gulasz po węgiersku nie może obyć się bez papryki słodkiej i papryki ostrej w proszku! Podpowiadamy, jak zrobić gulasz węgierski i jakie przyprawy do gulaszu węgierskiego - oprócz papryki - warto dodać.
Gulasz węgierski

Przepis na kołduny wegańskie z czerwonym barszczem to jedna z propozycji z książki "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów. Kołduny mają delikatne, mięciutkie ciasto z dodatkiem oleju, a farsz to połączenie soczewicy i aromatycznych przypraw. Cząber, pieprz ziołowy i papryka wędzona doskonale doprawią strączkowe nadzienie. Wegańskie kołduny z soczewicą podane z czerwonym barszczem to doskonała propozycja na świąteczny obiad, ale też inne, rodzinne spotkania przy jednym stole.
Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

Gulasz z indyka to pomysł na sycący i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Gulasz z indyka możesz przyrządzić zarówno z udźca indyka, jak i z piersi. Dla dodatkowego smaku możesz do niego dodać także ulubione grzyby lub paprykę. Sprawdź nasz przepis na gulasz z indyka.
Gulasz z udźca indyka

Wątróbka z cebulką to tradycyjne polskie danie. Szczególnie polecana osobom lubiącym podroby. Wątróbka z cebulką świetnie smakuje z wędzonymi śliwkami lub upieczonym jabłkiem.
Wątróbka z cebulką

Kimchi to rodzaj koreańskiej kiszonej kapusty. Kimchi jest zupełnie inna niż ta, którą robimy i jemy od lat – ostra, słona, kwaśna, nieprawdopodobnie aromatyczna. Łatwa w przygotowaniu, superzdrowa i wszechstronna kulinarnie. Kimchi to idealne źródło witamin i minerałów na przedwiośniu.
Kimchi

Kotlety z kaszy gryczanej to przepis ekonomiczny i aromatyczny w przygotowaniu. Najbardziej sprawdzi się kasza gryczana palona. Kotlety z kaszy gryczanej doskonale przyjmą dodatek wędzonego boczku, kiełbasy i przesmażonej cebulki. Masę jak na kotlety z kaszy gryczanej można rozdrobnić w maszynce i upiec w foremce jak pieczeń rzymską. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej sprawdzi się doskonale jako lunch do pracy lub rodzinny obiad.
Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób niż zwykłe kotlety z panierką. Dodatek masła i pietruszki sprawia, że devolay ma spore grono fanów. Najwięksi miłośnicy przepisów na to danie idą o krok dalej - dodają do składników ser żółty. I właśnie taki przepis na devolay polecam. Efekt jest przepyszny, a wykonanie całkiem proste.
Devolay z piersi kurczaka
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czarnuszka
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- karob
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- mieszanka przypraw
- ocet
- pieprz
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak