Pałki z kurczaka

5 przepisów

iStock-654411290

Pałki z kurczaka pasują zarówno na uroczysty obiad, jak i codzienny posiłek. Są szczególnie lubiane za swoją soczystość i miękkość. Gdy odpowiednio je przygotujemy i przyprawimy, będą zachwycać smakiem oraz aromatem.

Pałki z kurczaka: jak przygotować?

Pałki z kurczaka będą najsmaczniejsze, gdy przy wyborze mięsa zwrócimy uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim sprawdźmy, czy podudzia są świeże. Mięso powinno mieć bladoróżowy kolor, ledwie wyczuwalny zapach oraz zwartą i jędrną strukturę.

Najsmaczniejsze będą nóżki średniej wielkości. Zbyt duże są twarde i łykowate, natomiast małe mogą okazać się za suche. Jeżeli zamierzamy kupić całego kurczaka i później oddzielić z niego podudzia, najlepiej wybrać tuszkę o wadze nieprzekraczającej 2 kg.

Jeśli chcemy przygotować uprzednio zamrożone pałki, najlepiej będzie rozmrozić je w lodówce lub w zimnej wodzie. Lepiej zrezygnować z mikrofalówki - nawet przy użyciu odpowiedniej funkcji mięso może rozmrozić się nierównomiernie i zostać częściowo upieczone na brzegach, co zepsuje jego smak. Zwróćmy także uwagę na to, żeby kurczak nie leżał zbyt długo w zamrażarce. Po kilku tygodniach będzie co prawda zdatny do spożycia, ale stanie się znacznie mniej smaczny.

Kiedy zaopatrzymy się już w świeże mięso, zastanówmy się, jak przyrządzić pałki z kurczaka. Do wyboru mamy kilka sposobów. Dużym uznaniem cieszą się pieczone pałki z kurczaka z chrupiącą skórką i aromatycznymi przyprawami.

Jak upiec pałki z kurczaka? 

Najlepiej użyć do tego celu zamkniętego naczynia żaroodpornego. Pokrywka zapobiegnie nadmiernemu parowaniu wody, dzięki czemu podudzia będą soczyste i delikatne.

Nóżki możemy także opanierować i usmażyć na patelni. Dzięki temu będą smakować jak lubiane przekąski z popularnych fastfoodów. Takie danie samo w sobie jest kaloryczne, dlatego najlepiej podać je z lekką sałatką.

Gotowane pałeczki z kurczaka warto wzbogacić sosem, który nada mięsu więcej smaku. Świetnie sprawdzą się zwłaszcza sosy na bazie warzyw.

Jak przyprawić pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, lecz zawsze warto je uprzednio zamarynować. Dzięki przyprawom mięso nabierze pożądanego aromatu i smaku.

Jak zamarynować pałki z kurczaka? Przede wszystkim pamiętajmy, że proces ten wymaga czasu. Najlepiej rozpocząć go już na dzień przed przygotowaniem mięsa. Pałki marynowane przez minimum 6 godzin nabiorą odpowiedniego aromatu i struktury, dzięki czemu będą nie tylko smaczniejsze, ale też bardziej soczyste.

Przygotowanie marynaty rozpoczynamy od doboru składnika bazowego. Najczęściej jest to oliwa lub olej rzepakowy, lecz zamiast nich możemy wybrać jogurt. Do kurczaka na ostro pasować będzie koncentrat pomidorowy.

Nóżki świetnie smakują przyprawione ziołami - majerankiem, tymiankiem, szałwią, estragonem oraz pieprzem. Warto użyć także słodkiej papryki, sproszkowanego czosnku i odrobiny chilli. Jeśli wolimy pałki w wersji łagodnej, zmieszajmy zioła z miodem i sokiem z cytryny. Dokładnie natarte marynatą mięso możemy dodatkowo obłożyć plasterkami cebuli.

Pałki z kurczaka: przepisy

Pałki z kurczaka to powszechnie znany produkt, który jednak wcale nie musi być nudny! Kluczem jest przyrządzenie go według sprawdzonego i ciekawego przepisu. Pałki smakują zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym wydaniu.

Miłośników orientalnych smaków nie zawiedzie potpourri z kurczakiem. Ta jednogarnkowa potrawa złożona z duszonych warzyw i mięsa idealnie sprawdzi się w roli obiadu.

Kolejnym ciekawym sposobem na pałki jest kasza jaglana z kurczakiem i ciecierzycą. Za sprawą miodu, kurkumy i cynamonu danie złożone z popularnych składników zyska wyjątkowy charakter.

Pałki z kurczaka w sosie to propozycja dla zwolenników tradycyjnych smaków. Ta klasyczna potrawa kuchni polskiej będzie jeszcze smaczniejsza, gdy do przygotowania marynaty użyjemy maślanki.

Kolejnym odwołaniem do tradycji jest galaretka drobiowa. Ta mięsno-warzywna przystawka pasuje zwłaszcza na świąteczne spotkania rodzinne. Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny.