Kurczak curry wersja ulatwiona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule pokroic w sredniej grubosci plastry,oczyszczona papryke w srednie kawalki,pieczarki na pol(dlatego wybieram malutkie,sa tez duzo mieksze),czosnek przecisnac przez praske,umyte piersi pokroic w kawalki"na widelec" (nie solic)
W rondlu o grubym dnie podgrzac olej tyle aby dno bylo przykryte,cebule i czosnek smazyc minute,dodac 2 lyzki stolowe przyprawy curry i smazyc razem minute,wrzucic kurczaka,zamieszac,smazyc 3-4min, nastepnie dodac papryke i pieczarki.Dusic pare min. Dodac polowe bulionu i gotowac 20 minut mieszajac i od czasu do czasu podlewac bulionem jesli trzeba. Sos ma byc na tyle gesty zeby go nie zageszczac maka,lepiej dodac mniej bulionu niz za duzo(chyba,ze ktos lubi zawiesiste sosy-wtedy dodac make i wiecej curry) Pod koniec gotowania dodac lyzke smietany. Jesli sos jest za ostry dodac jeszcze jedna,jesli za lagodny doprawic chilli i odrobina vegety.