Żurek na wędzonce z grzybami

Kwaśny żurek pachnący jesiennymi grzybami i wędzonką

dodany przez: anetamlp anetamlp

zupy żurek dania mięsne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 194 głosów)

Składniki:

  • pół szklanki zakwasu na żurek
  • kilka suszonych grzybów
  • mały kawałek wędzonej kości lub boczku wędzonego
  • średni ziemniak
  • pół małej cebuli
  • łyżka suszonej włoszczyzny
  • jarzynka, pieprz, majeranek do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Żurek na wędzonce z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby połamać na mniejsze kawałki i wraz z kością gotować ok. 15 minut. Cebulę drobno pokroić, ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Wyjąć kość z wywaru, dodać do zupy ziemniaka, cebulę, włoszczyznę i przyprawić jarzynką i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie obrać mięso z kości, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Na wrzącą zupę wlać żurek, zagotować. Wyłączyć i przyprawić majerankiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy