Zupa z pomarańczą i kluseczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Robimy zupę: na suchej patelni karmelizujemy cukier, zalewamy winem i sokami, dorzucamy rozkrojony strąk wanilii, miąższ z niego oraz kardamon. Gotujemy 15 min, studzimy. 80 dag oczyszczonych truskawek miksujemy,
mieszamy z przecedzonym syropem cytrusowym, dokładnie mieszamy, wstawiamy na 1 godz. do lodówki.Kluseczki: twaróg dokładnie odciskamy, z chleba odcinamy skórki, miąższ kruszymy. Masło, cukier, 2 łyżki skórki
z cytryny, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli miksujemy przez 3 min. Na koniec wbijamy żółtka i wkruszamy twaróg oraz chleb, wyrabiamy zwartą masę, chłodzimy przez 1 godz. Następnie za pomocą 2 łyżek formujemy z niej owalne kluseczki, kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 8 min. Wyławiamy i osączamy. Odłożone truskawki kroimy na ćwiartki, rozkładamy do talerzy, zalewamy zimną zupą. Do każdej porcji wkładamy po 2 kluseczki, oprószamy resztą skórki z cytryny oraz cukrem pudrem.
Komentarze