Zupa z pomarańczą i kluseczkami

Ocena:

4.55 (150)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Przepis na zupę z pomarańczową nutą i serowymi kluseczkami

Składniki:

  • Zupa:
  • 6 łyżek cukru
  • 150 ml białego słodkiego wina
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml soku z cytryny
  • laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 kg truskawek
  • cukier puder do posypania
  • Kluseczki:
  • 25 dag tłustego twarogu
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki skórki otartej z cytryny
  • kropla ekstraktu z wanilii
  • sól
  • 2 żółtka

Zupa z pomarańczą i kluseczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Robimy zupę: na suchej patelni karmelizujemy cukier, zalewamy winem i sokami, dorzucamy rozkrojony strąk wanilii, miąższ z niego oraz kardamon. Gotujemy 15 min, studzimy. 80 dag oczyszczonych truskawek miksujemy,
  • mieszamy z przecedzonym syropem cytrusowym, dokładnie mieszamy, wstawiamy na 1 godz. do lodówki.Kluseczki: twaróg dokładnie odciskamy, z chleba odcinamy skórki, miąższ kruszymy. Masło, cukier, 2 łyżki skórki
  • z cytryny, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli miksujemy przez 3 min. Na koniec wbijamy żółtka i wkruszamy twaróg oraz chleb, wyrabiamy zwartą masę, chłodzimy przez 1 godz. Następnie za pomocą 2 łyżek formujemy z niej owalne kluseczki, kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 8 min. Wyławiamy i osączamy. Odłożone truskawki kroimy na ćwiartki, rozkładamy do talerzy, zalewamy zimną zupą. Do każdej porcji wkładamy po 2 kluseczki, oprószamy resztą skórki z cytryny oraz cukrem pudrem.
  • Zobacz inne przepisy:
  • Chłodnik z papryka i czosnkiem
  • Chłodnik z arbuzem i fetą
  • Gazpacho z balsamico
  • Zupa szparagowa z konfiturą
  • Zupa winna z cynamonem i biszkoptami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne