Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na łopatce wieprzowej.Polecam.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 156 głosów)

Składniki:

  • 70dg. mięsa z łopatki wieprzowej b/k
  • 80dg. ogórków kiszonych
  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości pietruszki korzeń
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek lubczyku
  • 100g.masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3-4 liścia laurowego
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól,pieprz magi do smaku
  • śmietana 18% homogenizowana

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zupa ogórkowa:
  • Mięso płuczemy kroimy w kostkę solimy,dodajemy paprykę mieszamy w misce.Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę.Mięso i cebulę podsmażamy w dużym garnku z połową masła na złoty kolor.Zalewamy wodą do połowy garnka,dodajemy liście,ziele angielskie,oraz gałązki lubczyku i gotujemy aż mięso będzie miękkie.
  • W między czasie warzywa obieramy ,płuczemy.Marchewkę,pietruszkę kroimy w grubsze zapałki,ziemniaki w dużą kostkę,ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach.Pokrojone warzywa wrzucamy do zupy mieszamy ,dalej gotujemy na średnim ogniu (w razie potrzeby dolać wody).
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę masła wrzucamy potarte ogórki i smażymy na małym ogniu ok 10 minut,dodajemy mąkę pszenną i robimy tak zwaną zasmażkę.Ogórkową zasmażkę dodajemy do zupy energicznie mieszając aby nie powstały grudki.Zmniejszamy płomień kilka minut gotujemy (sprawdzamy czy wszystko miękkie). Śmietanę hartujemy zupą i wlewamy  do  garnka,mieszamy.Doprawiamy do smaku. Zupę ogórkową porcjujemy na talerzach,posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Pyszna zupa ogórkowa jest gotowa.
  • SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy