Zupa aztecka

Zupa na meksykańska nutę :)

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 6 pomidorów (lub 1 puszka pomidorów i 2 całe)
  • 1 cebula
  • 3 łyzki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • 1-2 placków tortilli
  • starty zółty ser
  • śmietana
  • 3 ząbki czoanku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • czarny pieprz
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie

  1. "Obrana cebule, czosnek i pomidoro zmiksowac w blenderze na gąłdki sos z dodatkeim oregano, pieprzu i odrobiny wody. W rodnldu rozgrzc 2 łyzki oliwy, wrzucic koncetrat, skarmelizowac go, szybko wlac caly sos, bulion, wrzucic liscie laurowe. Całosc gotowac ok 10 minut. w miedzyczasie pokroic tortille na paski i przesmazyc ja na złoty kolor na oliwie na patelni. na dno miseczke wrzucamy starty ser. Gotowa zupe ewentualnie przyprawiamy (ale mysle ze to nie jest juz konieczne) chyba ze ktos lubi ostro moze dac jeszcze troche chili. Zupe wlewamy do miseczek na ser, nakladamy paski tortilli i ozdabiamy kleksem smietany (co rowniez mozna ewentualnie pominać). "
  2. Zupa wg przepisu na zdjeciu wyszła pysznie pomidorowa o czosnkowym posmaku , lekko ostrawa i bardzo sycaca z ekstra ciagnacym sie serem i bardzo nam zasmakowała.
  3. Małe zmiany jakie zrobiłam: bulionu wyskorzystąłam 750ml. paski tortilli do miseczek
  4. powstały zaledwie z jednej tortilli i to na 4 osoby wystarczyło. Dałam 4 pomidory
  5. (wczesniej sparzone i obrane) i puszke pomidorów w zalewie . Przyprawiłam zupe oprócz tego co w przepisie rowniez ostra papryka, odrobina cukru i cytryny. Mysle ze kazda z was doprawi ja odpowiednio pod siebie.
  6. Miksowałam ja w blenderze i dzieki temu dało sie odczuc grudki czosnku i cebuli, była
  7. gesta i wyrazista. A czas przygotowania to zaledwie 20 minut :)
ser warzywa zupa tortilla pomidorowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze