Ziemniaki smażone w boczku

Ocena:

4.5 (179)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Ziemniaki smażone w boczku

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • plastry wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • płaska łyżeczka kminku
  • 2 cebule
  • 3 nieobrane główki młodego czosnku
  • łyżeczka miodu
  • pieprz z młynka
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • natka pietruszki
  • ostra papryka
  • Do podania:
  • 250 ml gęstej śmietany
  • łyżka chrzanu ze słoika

Ziemniaki smażone w boczku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na ziemniaki - ziemniaki smażone w boczku
  • Ziemniaki zawijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczką. W wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kminek, pokrojoną cebulę. Na niej układamy ziemniaki w boczku. Główki czosnku kroimy na pół razem z łupiną i wtykamy pomiędzy ziemniaki.
  • Smażymy na małym ogniu i przewracamy, gdy będą lekko rumiane. Dodajemy miód i świeżo mielony pieprz. Przed samym końcem smażenia skrapiamy octem. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką.
  • Podajemy ze śmietaną wymieszaną z chrzanem.
  • Do ziemniaków pasują duszone młode kurki i posiekany koperek. Zamiast chrzanu możemy dodać do gęstej śmietany łyżkę musztardy z grubymi ziarnami gorczycy i łyżeczkę curry.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne