Ziemniaki smażone w boczku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na ziemniaki - ziemniaki smażone w boczku
Ziemniaki zawijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczką. W wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kminek, pokrojoną cebulę. Na niej układamy ziemniaki w boczku. Główki czosnku kroimy na pół razem z łupiną i wtykamy pomiędzy ziemniaki.
Smażymy na małym ogniu i przewracamy, gdy będą lekko rumiane. Dodajemy miód i świeżo mielony pieprz. Przed samym końcem smażenia skrapiamy octem. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką.
Podajemy ze śmietaną wymieszaną z chrzanem.
Do ziemniaków pasują duszone młode kurki i posiekany koperek. Zamiast chrzanu możemy dodać do gęstej śmietany łyżkę musztardy z grubymi ziarnami gorczycy i łyżeczkę curry.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze