Ziemniaki smażone w boczku

Ziemniaki smażone w boczku

Dodany przez:

Ziemniaki smażone w boczku

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • plastry wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • płaska łyżeczka kminku
  • 2 cebule
  • 3 nieobrane główki młodego czosnku
  • łyżeczka miodu
  • pieprz z młynka
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • natka pietruszki
  • ostra papryka
  • Do podania:
  • 250 ml gęstej śmietany
  • łyżka chrzanu ze słoika

Przygotowanie

  1. Przepisy na ziemniaki - ziemniaki smażone w boczku
  2. Ziemniaki zawijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczką. W wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kminek, pokrojoną cebulę. Na niej układamy ziemniaki w boczku. Główki czosnku kroimy na pół razem z łupiną i wtykamy pomiędzy ziemniaki.
  3. Smażymy na małym ogniu i przewracamy, gdy będą lekko rumiane. Dodajemy miód i świeżo mielony pieprz. Przed samym końcem smażenia skrapiamy octem. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką.
  4. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z chrzanem.
  5. Do ziemniaków pasują duszone młode kurki i posiekany koperek. Zamiast chrzanu możemy dodać do gęstej śmietany łyżkę musztardy z grubymi ziarnami gorczycy i łyżeczkę curry.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
warzywa obiad smażone ziemniaki ziemniaki w boczku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze