Zielona soczewica w pomidorach pelati

Moje greckie fantazje

nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 196 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • puszka pomidorów pelati w całości
  • 1 l wody
  • 1 cebula biała
  • łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Zielona soczewica w pomidorach pelati - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • - Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine.
  • - Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut
  • - Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje
  • - Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.
  • Zapraszam na mój blog kulinarny www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy