Panierowane krewetki w pomidorach

Pomidory i krewetki to bardzo dobry duet. W tym przepisie dodatkowo usmażyliśmy krewetki w panierce - dzięki temu są jeszcze bardziej chrupiące i pyszne.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag świeżych lub mrożonych krewetek jumbo
  • łyżka mąki
  • 1–2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • pieprz cayenne
  • sól morska, cukier
  • 2 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 10 dag pomidorów cherry, przeciętych na połówki
  • 125 ml zredukowanego bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
  • łyżka świeżego soku z cytryny
  • 6 łyżek natki pietruszki, posiekanej
  • kwiat soli z Camargue

Przygotowanie

  1. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i odstawiamy. W dużej misce mąkę mieszamy z papryką oraz pieprzem cayenne, solą i cukrem do smaku. Zanurzamy krewetki w panierce i odkładamy na ręcznik kuchenny. Masło roztapiamy na dużej patelni. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 s, często mieszając.
  2. Wrzucamy przygotowane wcześniej krewetki i smażymy przez 2 min. Dodajemy pomidory, bulion i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, aż nadmiar płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę pietruszki, oprószamy kryształkami soli z Camargue i natychmiast podajemy.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018
owoce morza obiad pomidory krewetki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze