Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok 10 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
2. Cebulę obieramy, kroimy razem z czosnkiem w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, szklimy. Kawałek boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli. Następnie parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni.
3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie.
3. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem z patelni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok 20 min. Następnie dodajemy ser żółty starty na tarce lub mozarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika, aż ser się rozpuści:)
Komentarze