Zapiekanka ziemniaczana

Ocena:

4.46 (194)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Któż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:)

Składniki:

  • 0,7 kg ziemniaków,
  • 30 dkg boczku,
  • 5-6 parówek,
  • 2 duże papryki,
  • garść oliwek,
  • mała śmietana,
  • kostka rosołowa,
  • 2 duże cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • ser żółty lub mozarella

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie:
  • 1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok 10 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy razem z czosnkiem w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, szklimy. Kawałek boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli. Następnie parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni.
  • 3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie.
  • 3. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem z patelni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok 20 min. Następnie dodajemy ser żółty starty na tarce lub mozarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika, aż ser się rozpuści:)
  • Smacznego!!!:)

Porady

Wypróbuj przepis na zapiekankę z ziemniakami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne