Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki.
■ Kapustę umyć, pozbawić twardych części, lekko obgotować. Kiełbasę pokroić w plasterki. Sos beszamelowy wymieszać z połową żółtego sera i gałką muszkatołową.
■ Żaroodporną formę do zapiekanek wysmarować masłem. Na dnie układać ziemniaki, kiełbasę, liście kapusty i znów pokrojone ziemniaki.
■ Każdą warstwę posmarować sosem beszamelowym. Całość posypać resztą żółtego sera. Doprawić solą i pieprzem.
■ Zapiekać 30 minut w temperaturze 180˚C. Gorącą zapiekankę posypać pokrojonymi
w kostkę pomidorami, posypać tymiankiem. Jeszcze chwilę zapiekać.
Komentarze