zapiekanka z jarmużem

szybka zdrowa zapiekanka za niewielkie pieniądze

Zapiekankisos beszamelowy

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
1274 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Składniki:

  • paczka jarmużu
  • kilogram młodych ziemniaków
  • sos beszamelowy
  • dwie łyżki stołowe oliwy
  • dwie łyżki stołowe parmezanu lub mozarelli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • pomidorki cherry opcjonalnie

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, Beszamel przygotowujemy wg przepisu. Jarmuż drobno kroimy.
  • W żaroodpornym naczyniu układamy polowę jarmużu, posypujemy solą, pieprzem. Polewamy łyżką oliwy. Na wierzch układamy ziemniaki jeden zachodzący na drugi. polewamy beszamelem. Kolejną warstwę układamy identycznie, na wierzch ziemniaków dajemy sól, pieprz, polewamy beszamelem i posypujemy serem.
  • Przykryte naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około pół godziny/ czterdzieści minut. Podajemy ciepłe, posypane wg uznania solą i pieprzem, z dodatkiem wybranych świeżych warzyw.

Kalorie: 1274

Porady

Zobacz też: 5 bazowych sosów w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 20 min.
Sałatka z jarmużem
Smaczna i prosta

Alex_M

Sałatka z jarmużem