Zapiekanka w cieście filo z suszonymi pomidorami, wędzoną szynką i serem ricotta
Ocena:
4.52
(191)
60 min.
dla 2 osób
Aromatyczna, pełna smaku zapiekanka w cieście filo to sprawdzony sposób na kolację lub obiad. Ciasto filo należy dokładnie posmarować oliwą - dzięki temu wyjdzie chrupiące i pyszne.
Składniki:
Umyte i odsączone liście szpinaku 400g,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
250g włoskiego serka ricotta,
10 suszonych pomidorów,
100g wędzonej szynki np. presunto lub serano,
2 jajka,
5 arkuszy ciasta filo,
2 łyżki stołowe ziół prowansalskich,
sól, pieprz do smaku.
Zapiekanka w cieście filo z suszonymi pomidorami, wędzoną szynką i serem ricotta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1) Na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek,
2) Dodajemy pokrojoną w kostkę suszoną szynkę i pokrojone w paseczki suszone pomidory,
3) Po 3 minutach dodajemy liście szpinaku. Smażymy do momentu kiedy szpinak będzie miękki,
4) Przenosimy warzywa do miski,
5) Gotujemy jajka na twardo i kroimy w drobną kostkę,
6) Do warzyw dodajemy jajka, ser ricotta oraz przyprawy,
7) Na dnie szklanej formy do pieczenia, posmarowanej oliwą, kładziemy jeden arkusz ciasta filo. Skrapiamy oliwą i na nim układamy drugi arkusz w ten sposób aby nachodził na pierwszy,
8) Wkladamy połowę przygotowanego farszu,
9) Na nim kładziemy 3 arkusz ciasta filo i skrapiamy go oliwą,
10) Następnie na nim kładziemy pozostałą część farszu,
11) Przykrywamy 4 arkuszem ciasta. Skrapiamy oliwą i na nim kładziemy 5 arkusz,
12) Zawijamy brzegi, a na koniec ciasto filo skrapiamy z wierzchu oliwą,
13) Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 35 minut, do momentu kiedy ciasto będzie złociste,
14) Podajemy z różnymi gatunkami sałat skropionymi oliwą i octem winnym.