Zapiekanka rybna

Ocena:

4.5 (183)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Masło połącz z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Składniki:

  • dorsz 2 filety
  • masło 1/2 kostki
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypiorek 1/3 pęczku
  • koperek
  • bułka tarta 5 łyżek
  • oliwa 2 łyżki
  • parmezan tarty 1 łyżka
  • sok i skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • masło do formy

Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło połącz z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku. Filety opłucz, przekrój na pół. Przełóż do miski, oprósz pieprzem, skrop sokiem z jednej cytryny, odstaw na 20 min. Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową i parmezan. Dolej oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj. Formę żaroodporną posmaruj masłem. Ułóż w niej rybę. Na każdym kawałku rozsmaruj porcję masełka ziołowego. Posyp bułką tartą z serem, skórką cytrynową i polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st i piecz przez ok. 30 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne