Zapiekanka cebulowa wg Aleex

Przepyszna aromatyczna zapiekanka na wyjątkowe okazje.

dodany przez: Aleex

Zapiekanki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 159 głosów)


Składniki:

  • 7-8 cebul
  • 4 duże pory
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 10 dkg szynki lub boczku pokrojonego w kostkę
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 dkg żółtego sera
  • vegeta
  • oliwa

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, pokroić w półplasterki lub drobniej. Podsmażyć na oliwie, aż będą szkliste. Dodać vegetę. Do szklistej cebuli dodać szynkę (lub boczek) i jeszcze chwilkę razem smażyć. Odstawić z ognia, kiedy wyparuje woda.
  • 2. Pory oczyścić, umyć, także pokroić w półplasterki. Postępować jak z cebulą (podsmażyć, odparować). W czasie podsmażania por znacznie zmniejszy objętość.
  • 3. Do gotowych już porów dodać zeszkloną cebulę z wędliną, wymieszać. Można jeszcze chwilę podsmażyć razem, należy pamiętać, aby odparować jak najwięcej płynu.
  • 4. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków. Na spodzie rozłożyć ciasto francuskie, najlepiej podwójną warstwę. Nie musi być ono całkiem rozmrożone. Moje (na zdjęciach) było jeszcze nieco twarde i zachowało kształt rulonu.
  • 5. Na ciasto wyłożyć pory z cebulą i szynką, warstwa powinna być równomierna.
  • Rozkłócić 5 jajek ze śmietanką, mieszaninę wylać na warzywa z wędliną. Przykryć żółtym serem - startym lub pokrojonym w plasterki.
  • 6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach na złoty kolor (około 30-45 minut). Gorącą kroić na kawałki i podawać.
  • 7. Zapiekanka świetnie smakuje na gorąco i na zimno. Można ją odgrzewać, a więc bez problemu wystarczy na 2-3 dni. To jednak zależy od apetytów. Pyszna z lampką białego schłodzonego wina.
  • Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy