iStock
4.43 (218)
Rolada z ciasta francuskiego z doprawionym kurczakiem i pysznymi warzywami. To pomysł na szybki obiad z ciasta francuskiego lub gorącą kolację. A co najważniejsze - ten przepis zawsze się udaje.
ciasto francuskie 1 szt.
pierś z kurczaka 2 szt.
mozzarella 200 g
szpinak 400 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
jajka 1 szt.
zioła prowansalskie 3 g
oregano 3 g
sól 3 g
pieprz 3 g
słodka papryka 3 g
masło 10 g
olej 15 ml
Farsz: na patelni roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Zdejmujemy do naczynia.
Kurczak: cebulę obieramy i siekamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, ziołami, solą i pieprzem. Przesmażamy na złoto na rozgrzanym oleju najpierw cebulę, a potem kurczaka.
Ciasto francuskie: rozwijamy arkusz ciasta francuskiego, posypujemy równomiernie startą mozzarellę. Nakładamy warstwę szpinaku oraz kurczaka z cebulą. Zawijamy ciasto francuskie w roladę.
Pieczenie: roladę z ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka kuchennego. W tym momencie możemy też posypać ciasto sezamem, czarnuszką albo innym dodatkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Powierzchnia powinna ładnie się zapiec. Podajemy z ulubioną sałatką.
Porady
- ciasto francuskie z kurczakiem i warzywami pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Do przepisu możemy wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży - w przypadku tego pierwszego, przesmażając musimy dać mu chwilę dłużej, aż woda wyparuje
- farsz można urozmaicać - połączenie papryki, ogórka kiszonego i pieczarek też się sprawdzi.