Zupa węgierska

Ocena:

4.48 (152)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
pyszna zupa warzyna z dodatkiem cielęciny,kaparów,pomidorów i kiszonej kapusty....

Składniki:

  • 4-5 pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • strąk zielonej papryki
  • 50 dag zadniej cielęciny
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kaparów
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 4 szkl bulionu (z kostki)
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Zupa węgierska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na oliwie na złoty kolor. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić na kawałki, dodać do gorącej cebuli. Strąk papryki podgrzewać przez kilka minut w gorącym piekarniku, następnie włożyć do woreczka foliowego, chwile potrzymać, wyjąć, oczyścić ( usunąć skórkę, pestki i gniazdo nasienne), pokroić na paski, wrzucić do pomidorów wraz z ziarnami pieprzu. Dusić na małym ogniu około 15 minut, dodać drobno pokrojone mięso, przyprawy oraz kapary, a po kilku minutach wlać bulion.
  • Zupę gotować pod przykryciem około 40 minut, wymieszać z kiszoną kapustą, gotować jeszcze około 60 minut. Tuż przed podaniem doprawić śmietaną solą i pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne