udka_z_kurczak_w_sosie_pieczarkowo_cebulowym

Udka z kurczak w sosie pieczarkowo-cebulowym

Ocena:

4.52 (170)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Smaczna niedroga w sam raz na obiad w tygodniu .

Składniki:

  • Składniki :
  • - 2 udka z kurczaka
  • - 1 duża cebula
  • - 500gr pieczarków
  • - 0,5 litra bulionu
  • - margaryna lub olej do smazenia
  • - przyprawa do kurczaka
  • - pieprz
  • - maka zwykla do zageszczenia sosu

Udka z kurczak w sosie pieczarkowo-cebulowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Udka z kurczaka posypać przyprawą do kurczaka i pieprzem,
  • obsmażyć na rumiano w głebokiej patelni,po usmażeniu wyjąć udka ,
  • do patelni wrzucić cebulę i pieczarki pokrojone w półtalarki .
  • Zeszklic cebule i pieczarki, chwlie smażyć.
  • Pózniej dodać udka z kury i zalać bulionem.
  • Dusić pod przykryciem około 60 minut , aż bulion się wygotuje.
  • Po wygotowaniu bulionu udka wyjąć.
  • Można zagęścić sos mąką.
  • Może być podawane z ziemniakami lub ryżem .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne