Tosty francuskie z serem

Pyszne zapiekanki z jajkiem i serem.

tostyPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 178 głosów)

Składniki:

  • Chleb tostowy lub inny nie pierwszej świeżości ;)
  • 1 jajko na 2 kromki
  • ser (jaki lubisz)
  • sól i pieprz do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Czerstwy chleb maczamy w rozbełtanym jajku i kładziemy na rozgrzaną patelnie.
  • Smażymy na średnim ogniu aż się przyrumienią.
  • Ściągamy na talerz i posypujemy startym serem (gouda, parmezan lub inny).
  • Gotowe. Smacznego!

Kalorie: 300

Porady

Do roztrzepanych jajek możesz dodać kilka łyżek mleka - to klasyczny sposób na tosty francuskie. Smaży się je najczęściej na maśle, co sprawia, że pachną wyjątkowo apetycznie. Można podawać tosty francuskie na słodko - z owocami, twarożkiem, czekoladą (wtedy raczej nie dodajemy sera) - lub na słono - z pomidorami, szynką, ziołami, rukolą.

Notka redakcyjna

Możesz użyć delikatniejszego pieczywa - tosty francuskie z chałki są wybitnie smaczne i aromatyczne.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy