Tort z fasoli [jaśka] z masą z kaszy mannej

Ocena:

4.46 (198)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób

Pyszny, ciekawy i unikalny w smaku. Niezbyt słodki, nadaje się do zestawiania z innymi potrawami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 dag ugotowanej fasoli
  • 8 jaj
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • pół porcji cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 plastra cytryny
  • Masa [tortowa] :
  • 3/4 litra mleka
  • 1 1/2 kostki masła
  • 10 łyżek kaszy mannej [nie błyskawicznej]
  • 1 łyżka cukru
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru;

Tort z fasoli [jaśka] z masą z kaszy mannej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Na noc mamoczyć 30 dag fasoli 'jaś'. Rano ugotować fasolę aby była miękka po czym odcedzić z wody aby obeschła. Obrać ze skórki fasolę i zmielić na maszynce do mięsa. Odważyć 30 dag.
  • 8 żółtek zmiksować z 30 dag cukru, dodać cukier waniliowy, skórkę cytryny i sok. Całość miksować, dodając przemieloną fasolę, Na końcu dodać 2 łyżki mąki tortowej oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ubić pianę z 8 jajek i lekko wymieszać z masą. W tortownicy wysmarowanej masłem upiec 3 oddzielne placki.
  • Masa:
  • Na zimne mleko wsypać kaszkę manną z 1 łyżką cukru. Gotować na niezbyt dużym ogniu i cały czas mieszać aby nie powstały bryłki/gródki. Kaszę dobrze wystudzić.
  • Zmiksować 1 1/2 kostki masła z niepełną szklanką cukru pudru. Po trochę dodawać ugotowaną kaszę manną [uwaga -- skł. kremu MUSZĄ mieć tę samą TEMPERATURĘ]. Dodać szczyptę soli i mały kieliszek spirytusu. Masą przełożyć 3 upieczone placki. Krem rozprowadzić po całej powierzchni tortu, także po bokach i wierzchu. Tort ten jest bardzo wilgotny i nie wymaga nawilżania. Górę mozna ozdobić wedle uznania płynną czekoladą, bezikami albo innymi dodatkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne